Zelená úsporám dá šanci i bytovým domům, teď mířila jen na ty rodinné

Praha - Ministr životního prostředí rozhodl od příštího roku zahrnout do programu Nová zelená úsporám také bytové domy. Dosud stát podporoval zateplování jen těch rodinných. Peníze, které pocházejí z prodeje emisních povolenek, se zřejmě lidem nepodaří využít – letos se jedná o téměř jednu a půl miliardy korun. Žádat o ně zájemci ještě můžou do konce října.

Zelená úsporám dá šanci bytovým domům (zdroj: ČT24)

V dotačním programu Nová zelená úsporám jsou 2 miliardy. Zatím se ale zdá, že majitelé rodinných domů většinu z těchto peněz nevyužijí. Do konce letošní výzvy ale stále zbývá několik týdnů a ještě není pozdě o peníze zažádat. Stát totiž zrychlil vyřizování žádostí z měsíců na několik týdnů. „Pokud je ta žádost dobře podaná, tak by ta odpověď měla přijít během dvou, čtyř týdnů. Takže se jedná o řádově kratší dobu,“ poznamenal ředitel Šance pro budovy Petr Holub.

Na příští rok přitom ministerstvo životního prostředí chystá další novinku - kromě rodinných domů by o podporu mohli požádat majitelé domů bytových. „Naší ideou je, aby byla otevřená dlouhodobá výzva pro majitele rodinných domů a vedle toho, aby byly vyhlášeny bytové domy, které v tuto chvíli připravujeme,“ vysvětlil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Kolik peněz bude příští rok, rozhodne trh s emisními povolenkami

Kdo bude moct v příštím roce o peníze žádat, to se ukáže do poloviny listopadu. Trh s emisními povolenkami rozhodne, kolik peněz bude stát rozdělovat. Z jejich prodeje se zelená úsporám financuje. Majitelům a stavařům domů přitom pomůže ušetřit velkou část nákladů. „Kdybych si ten dům stavěla a neměla tuhle dotaci, tak tam nedám tepelné čerpadlo a řízenou vzduchotechniku. To jsou náklady, které jsou všechny relativně velké,“ doplnila stavební inženýrka Lenka Mlíkovská.

Program nabízí peníze hlavně na zateplování rodinných domů po celé České republice. Nově lze získat také příspěvek na pořízení solárních panelů pro vytápění nebo ohřev vody v rodinných domech. Zelená úsporám podporuje i výměnu oken a dveří, výstavbu takzvaných pasivních domů a výměnu starých neekologických kotlů za nové úsporné kotle. Právě k jejich výměně chce ministerstvo motivovat především obyvatele regionů, které dlouhodobě se špatným ovzduším bojují.

Vydáno pod