Zájem o stavební spoření roste, o úvěry naopak klesá

Praha - Stavební spořitelny uzavřely letos do konce srpna přes 426 000 nových smluv, loni to bylo o 71 000 smluv méně. Zájem o úvěry naopak stále klesá. Ke konci srpna stavební spořitelny poskytly úvěry za 26,4 miliardy korun, což je meziročně o 13 procent méně. Nižší objem úvěrů zaznamenalo všech pět stavebních spořitelen na tuzemském trhu.

V posledních letech zájem o produkty stavebního spoření výrazně klesal. Důvodem byly diskuze o omezení produktu a otevření systému komerčním bankám. Z těchto změn, které byly již promítnuty do připravovaných zákonů, nakonec kvůli loňským předčasným volbám sešlo.

Za celý loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za 44,7 miliardy korun, což byl meziroční růst o dvě procenta. Spořitelny uzavřely přes 611 000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky. O rok dříve to bylo 580 000 nových smluv.

image_593913
Zdroj: ČT24

Češi si stavební spoření velmi oblíbili. Podle údajů Evropského sdružení stavebních spořitelen je v žebříčku rozšíření tohoto produktu na druhém místě hned za Rakouskem. V Rakousku má stavební spoření 60 procent populace, v Česku je to 39 procent. Hned v závěsu je Německo s necelými 37 procenty. Oblíbené je toto spoření i u Slováků, má ho pětina z nich.