Realitních makléřů je v ČR nejvíc v EU, nemovitost ale prodraží o tisíce

Praha - Česko má v celé Unii nejvíc makléřů na počet obyvatel. Ti pro své klienty představují na jedné straně jistotu, ale na druhé si zákazník musí připlatit - v průměru tři tisíce korun na metr čtvereční. Vyplývá to z informací analytiků, kteří zkoumali sedmdesát tisíc inzerátů Annonce.cz. Prostředníci prodávají hlavně velké apartmány a rodinné domy. A poslední dobou pro své klienty hledají i stavební parcely. Najít si kupce sami se naopak většinou snaží majitelé malých bytů. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje regulaci realitních makléřů, kteří dosud pracují jen na volnou živnost bez nároku na kvalifikační dovednosti.

Byt koupený přes realitní kancelář stojí zhruba o tři tisíce korun na metr čtvereční víc než ten přímo od vlastníka. Apartmá o velikosti 100 metrů čtverečních si tak zájemce pořídil zhruba o 300 tisíc dráž, než kdyby ho koupil přímo od vlastníka. Vyplývá to z aktuálních čísel realitního trhu. Zatímco průměrná cena jednoho metru prodávaného bytu na přímo je lehce přes 23 tisíc korun, s realitní kanceláří šplhá přes 26 a půl tisíce.

Řada lidí se proto snaží sehnat byt bez prostředníka. „Konkrétní nemovitosti se mohou objevit v nabídkách několika realitních agentur, které nejsou ani ve spojení s majitelem, nemají aktualizované informace,“ podotkl Jan Bříza, který si bez agentury koupil rodinný domek.

V Česku je nejvíce makléřů na hlavu

  • O přízeň klientů v Česku v současnosti bojuje přes 18 tisíc realitních makléřů.
  • Ve Francii jich je 25 tisíc, v mnohem větším Německu jen 12 tisíc a například v Polsku přes deset tisíc.
  • Na počet obyvatel je tak v tuzemsku nejvíc realitních makléřů ze všech států Unie.
  • Například v již zmiňované Francii na jednoho makléře připadá přes dva a půl tisíce lidí, v Polsku necelé čtyři tisíce a v Německu dokonce téměř 7 tisíc obyvatel.
  • V Česku je pak na jednoho makléře jen 568 potenciálních klientů.

Jsou ale i zákazníci, kteří se bez realitní kanceláře neobejdou. Láká je třeba odborné poradenství. „Výhody vidím v zajištění celkového servisu prodeje bytu, jak ze strany prodávajícího, tak z mé strany kupujícího, veškeré vklady na katastr a jakákoli pomoc v tom právním systému,“ podotkla majitelka nového bytu Petra Cimburková.

Provize realitních kanceláří se pohybuje zpravidlla okolo tří procent - záleží na objemu zakázky. „Provizi v Praze platí nejčastěji prodávající, ale například na Moravě je to kupující,“ poznamenal tajemník Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

Jan Borůvka, tajemník Asociace realitních kanceláří:

„Realitní kancelář má samozřejmě daleko více možností při prodeji. Může využít více inzertních možností. Umí se samozřejmě na tom trhu pohybovat.“

Prodat větší byty trvá mnohem déle, proto se lidé obracejí nejčastěji na realitní kanceláře. U menších bytů je situace opačná - je zde větší poptávka a tak se lépe prodávají. Na realitní kanceláře se také daleko častěji obracejí lidé ve větších městech - naopak v těch menších se bez makléře obejde více než polovina kupujících.

Události: Realitní makléři prodražují nemovitost o tisíce (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj už připravuje regulaci realitních makléřů. Tuhle činnost totiž může vykonávat kdokoliv, kdo má čistý trestní rejstřík a zaplatí 1 000 korun při ohlášení živnosti. Pro rodiny přitom nákup bydlení bývá největší investicí v životě. Připravované novinky by tak měly zvýšit ochranu kupujících.

Pozor na triky: Tramvaje pod oknem či balkón společný pro dvě patra

Ministerstvo se zajímá také o triky realitních makléřů. S prvním malým podvodem se kupující může setkat už při prohlížení inzerátů - nabízený ideální byt je čerstvě prodaný - makléř ale doporučí jiný. Ty už sice tak ideální nejsou, klient už je ale s makléřem v kontaktu a ten ho pak snadněji přemluví k prohlídce dalších nabízených bytů.

Často se také stává to, že makléř uvádí jinou adresu - klidnější ulici, než ve které byt skutečně je. To, že pod oknem jezdí tramvaje, tak kupující zjistí mnohdy až na místě. Nebo balkón, který podle inzerátu patří k bytu, může být vlastně na chodbě - společný třeba i pro dvě patra.

Podle ministerstva pro místní rozvoj se klienti často setkávají i s falešným zájemcem - toho, kdo byt prodává, má přimět k podpisu exkluzivní smlouvy s realitní kanceláří. Naopak zájemce o byt údajný další kupec tlačí do co nejrychlejšího podpisu pod rezervační formulář. Kdo se rozhodne koupit byt, měl by se podívat i na vyúčtování faktur za energie v poslední době. 

Vydáno pod