Ministerstvo pošle krajům až tři miliardy korun na opravy silnic

Praha - Kraje dostanou příští rok dvě až tři miliardy korun na opravu silnic druhé a třetí třídy. Po jednání vlády s hejtmany to řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Jak přesně resort peníze určené zejména pro opravy mostů rozdělí, bude jasné v listopadu.

Peníze by kraje mohly čerpat od příští stavební sezony, tedy od března, uvedl Prachař. Kromě mostů půjdou mimořádné dotace do silnic nižších tříd, které navazují na síť dálnic a silnic první třídy, dodal ministr.

Kromě dlouhodobě podfinancovaných silnic nižších tříd zástupci vlády s kraji projednali objednávku regionálních železničních spojení na příští rok. „Zavádíme nové vlaky, které byly v minulosti seškrtány z různých důvodů, zejména finančních,“ uvedl Prachař. Od poloviny prosince by se tak na trať měly opět vrátit spoje z Havlíčkova Brodu do Brna a vlaky z Olomouce do Šumperka.

Vyčlenit peníze na opravy silnic druhých a třetích tříd nařídil ministerstvu dopravy sněmovní hospodářský výbor. O tyto silnice se v současnosti starají kraje, které si stěžují, že na jejich údržbu nedostávají z rozpočtu dostatek peněz. Dálnice, rychlostní silnice a silnice prvních tříd naopak spravuje ministerstvo dopravy prostřednictvím státní organizace Ředitelství silnic a dálnic.