Další krize je jistá, konstatuje 6 let po pádu Lehman Brothers bankéř

Praha – Akciové trhy lámou rekordy; třeba index amerických akcií Standard & Poor's 500 v srpnu poprvé v historii překonal hranici dva tisíce bodů, o měsíc předtím pokořil Dow Jonesův index hranici 17 tisíc bodů. Další krize je jistá, prohlásil v Hyde Parku ČT24 investiční bankéř Ondřej Jonáš. Dodal, že je jen otázkou, co ji spustí.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Ne že by další krize hrozila, ale je jistá. Samozřejmě přijde, to je podstata naší lidské existence,“ řekl v Hyde Parku bankéř. Spustit ji může třeba výsledek referenda ve Skotsku, situace kolem šíření viru eboly, či třeba protiruské sankce, možností je podle něj relativně hodně. „To dělá finance zajímavými, protože všechna tato rizika je nutné diskontovat a snažit se na ně nějak reagovat,“ dodal v pořadu věnovaném šesti letům od pádu americké banky Lehman Brothers, který odstartoval celosvětovou hospodářskou krizi v roce 2008.

V souvislosti s neblaze proslulým výročím charakterizoval v Událostech, komentářích ekonom Tomáš Sedláček současné americké akciové trhy ve fázi mánie. Bublina akcií už překročila i úroveň z roku 2008, která se už tehdy jevila jako neuvěřitelná, konstatoval. Podle jeho slov se mezi ekonomy stále dokola hovoří o depresích, nakonec se ale zjišťuje, že ekonomika trpí spíše maniodepresí. „To znamená, že máme tendenci přehánět pozitivní období do mánií, jako je třeba nyní, a špatná období do sebevražedných depresí. Jak známo z medicíny, kolapsy přicházejí i v mánii,“ dodal Sedláček.

Ondřej Jonáš považuje slovo mánie za výstižné pro současnou situaci. Podle něj ale investory tlačí nutnost investovat tak, aby o své investice nepřišli. „Při hypoteční krizi došlo k pádu hodnot nemovitostí, takže řada amerických rodin pocítila silný pokles svého majetku. Druhá část, kterou americké domácnosti drží, jsou důchodové a penzijní fondy, které byly převážně investovány na akciovém trhu,“ uvedl bývalý pracovník banky Goldman Sachs.

Podle jeho slov se spekuluje o tom, že politika Obamovy administrativy na jedné straně přifoukla bublinu realitního trhu, díky čemuž se ceny dostaly na úroveň před krizí, a zároveň na poli akciových trhů se čísla dostala výše, než byla v roce 2008.

  • Investiční bankéř Ondřej Jonáš absolvoval Harvard, kde také přednášel, stejně tak i na další prestižní univerzitě v Princetonu. Pracoval pro Goldman Sachs nebo Salomon Brothers Inc. Roky spolupracoval na Wall Street na vymýšlení finančních produktů.

Kolaps Lehman Brothers se stal symbolem finanční krize, ovšem nebyl jeho příčinou. Jedním z důvodů vypuknutí vleklé ekonomické recese byly nesplácené hypotéky. Banky příliš dlouho nabízely nízké úrokové sazby. Lidé si tedy půjčovali a půjčovali. A nikdo se příliš nezabýval tím, zda budou klienti vůbec schopní úvěry splácet. Pak ale bublina praskla a dlužníci zjistili, že si nabrali úvěry, které nejsou schopni platit. Za pád Lehman Brothers mohly riskantní obchody s cennými papíry, jejichž cena se odvíjela právě od hodnoty podřadných hypoték. Když vyšlo najevo, že tato aktiva jsou bezcenná, šla banka ke dnu.

Vydáno pod