Protiruské sankce mají smysl, připomněl americký diplomat léta 1938 a 1968

Washington - Americké a unijní sankce proti Rusku, přijímané kvůli ruskému podílu na ukrajinské krizi, mají smysl i výsledky, prohlásil Daniel Fried, který má na ministerstvu zahraničí USA na starosti koordinaci sankcí. Fried také řekl, že ruský postup vůči Ukrajině ohrožuje světové a evropské uspořádání, které je výsledkem konce studené války. Za důvod toho, proč je nyní nutné jednat, jmenoval rozbití Československa v roce 1938 nacistickým Německem i okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem v roce 1968. „Sankce nejsou politika. Sankce jsou nástrojem, kterým je možné politiku podpořit,“ řekl Fried.

USA i EU podle něj usilují o podporu ukrajinské suverenity, územní celistvosti a o právo Ukrajiny vybrat si svobodně svou evropskou budoucnost. „To je právo, které uplatnila i sama Česká republika po roce 1989,“ řekl americký diplomat. Dodal, že Praha si rovněž sama zvolila členství v NATO a Evropské unii. „Pro vás v České republice, pro vaše visegrádské partnery (Polsko, Slovensko a Maďarsko) a pro všechny země střední a východní Evropy je sjednocená Evropa skutečností,“ řekl. „Právě tuto Evropu ohrožují ruské akce na Ukrajině.“

Fried proto považuje za klíčové, že USA a EU jako jednu ze svých odpovědí na porušování ukrajinské suverenity, na vyslání regulérních ruských ozbrojených sil a na anexi Krymu zvolily sankce.

Zdůraznil, že Washington i Brusel chtějí politické řešení a doufají v ně, proto jsou také připraveny sankce zmírnit. „Musí k tomu být ale viditelný důvod,“ zdůraznil. Řekl mimo jiné, že Rusko by mělo uznat právo Ukrajinců rozhodovat o svém osudu. Zmírnění části sankcí je podle něj možné i bez navrácení Krymu, který Rusko prohlásilo za svou součást. V této souvislosti Fried upozornil, že některá odvetná opatření jsou vůči Moskvě zacílena právě kvůli Krymu. „Sankce pomáhají činit na Rusko nátlak. Není pochyb, že sankce mají dopad na ruskou ekonomiku,“ prohlásil. Jako příklad uvedl, že ještě v únoru činil odhad růstu ruské ekonomiky dvě procenta, nyní je to 0,2 procenta. Viditelné je i oslabování rublu, který podle něj dosáhl nejnižší hodnoty v historii. „Odliv kapitálu z Ruska se pro letošní rok očekává v hodnotě až sto miliard dolarů (přes 2,1 bilionu korun),“ řekl.

Cílem nynější americké a evropské politiky je dosáhnout takového stavu, kdy agrese jako v roce 1938 či 1968 nebudou již v Evropě možné a kdy zde bude místo pro všechny demokratické země včetně Ruska. „Nejmladší generace ve střední Evropě si sotva dokážou představit dobu, kdy nebylo možné svobodně cestovat,“ prohlásil. Proto podle Frieda musíme nyní jednat, aby se již taková situace neopakovala, i když sankce nejsou jednoduché a nejsou příjemné.

Vydáno pod