Dlouhý: Třetí sazba je bohulibá, ale zvýhodní hlavně bohaté

Praha – Snížení sazeb DPH u léků, vybraných knih a dětské výživy má sice sociální motiv, v reálu ale přispěje hlavně bohatším lidem. Myslí si to prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Návrh na desetiprocentní daň je aktuálně schválený ve druhém sněmovním čtení. Pokud vejde v platnost, lidé s nižšími příjmy na něm ušetří mnohem méně než bohatí, upozornil v pátečním Interview ČT24. Podle něj by byla lepší jednotná daňová sazba, i když, jak sám připouští, v současnosti nereálná. Daňové změny by podle současných vládních plánů měly začít platit od roku 2015.

Raději bych viděl jednotnou sazbu, tvrdí šéf Hospodářské komory (zdroj: ČT24)

Za sníženou desetiprocentní daň bojovala už v předvolební kampani hlavně ČSSD. Od nové sazby si kabinet Bohuslava Sobotky slibuje snížení cen pro koncové spotřebitele. Nižším zdaněním kojenecké výživy a potravin pro malé děti chce podpořit rodiny s dětmi. V případě knih pak bude nová sazba platit u publikací, kde reklama nepřesáhne 50 procent plochy.

Šéf Hospodářské komory, jednoho z důležitých vládních partnerů, sice rozumí sociálně laděným motivům, podle něj ale zdaleka podobný efekt mít nemusí. „Myslím, že tady ten motiv byl bohulibý – sociální. Jenom si nejsem jist, jestli to bude mít takový dopad, jaký vláda očekává. Vlastně tím dáváme větší výhody bohatým než méně movitým,“ tvrdí Dlouhý.

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory:

„Představte si dva lidi, kteří kupují knihu. Nízkopříjmová maminka kupuje nějaké učebnice pro svého žáka a bohatý člověk si jde koupit monografii za 2000 korun. Ta maminka na té levné knize po snížení daně ušetří poměrně málo, například 20 korun. Bohatý člověk, co si jde koupit tu monografii, ušetří daleko více. Malé ušetření pro ty nízkopříjmové skupiny ti lidé skoro ani nepoznají, nijak zvlášť jim to nezlepší jejich důchodovou situaci, zatímco bohatí budou mít to zlepšení v té své cenové kategorii daleko vyšší.“

Podle něj by tak lepším řešením byla spíše snaha o daňové sjednocování. „Jako hospodářská komora musíme mít vyrovnané vztahy s vládou. Máme členy, kteří vítají třetí sazbu, takže my to respektujeme, ale dovolím si vyjádřit tyto osobní argumenty,“ dodal s tím, že sjednocená daň by v současnosti neúnosně zatížila hlavně státní výdaje a jejich škrty.

Podobný názor jako Dlouhý má ostatně i ministr financí Andrej Babiš, na třetí sazbu ale přistoupil jako oběť koaličních kompromisů. Připustil, že by jedna sazba byla ideální, tři sazby podle něj ideální nejsou. Řekl, že pokud se mu podaří dát do pořádku finanční a celní správu, aby lépe vybíraly příjmy státu, měly by být cílem dvě sazby DPH. Konkrétně deseti- a dvacetiprocentní.

SOUČASNÁ DPH V ČESKÉ REPUBLICE

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent 

VLÁDNÍ NÁVRH

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent
  • druhá snížená sazba 10 procent (léky, knihy, nenahraditelná dětská výživa)