Lednové zvýšení platů policistů a hasičů nebude poslední, slíbil Chovanec

Praha – Platy příslušníků bezpečnostních sborů by měly růst i po zvýšení o 5 %, které včera oznámila vláda. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by je rád dorovnal na úroveň před úspornými opatřeními pravicových vlád. Pětiprocentní nárůst v absolutních číslech znamená, že si policisté a hasiči polepší v průměru o 1 500 korun měsíčně.

Všem státním zaměstnancům se od listopadu zvýší výplata o 3,5 %, policistům a hasičům pak vzroste ještě v lednu o další 1,5 % – celkem tak dostanou navíc 5 %. „Není to žádné zásadní přidání. Pouze vracíme policistům a hasičům to, co jim pravicové vlády vzaly,“ prohlásil šéf resortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj došlo v rámci úsporných opatření předchozích kabinetů ke snížení platů bezpečnostních složek o 10 %.

Současné vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) se podařilo z těchto 10 % policistům a hasičům vrátit 7 procentních bodů. Kromě zmíněného nárůstu o 5 % v období mezi listopadem a lednem se platy zvýšily už v průběhu roku o 2 %.

Další zvýšení bude podle Chovance následovat, aby se částky na výplatních páskách dostaly zpět na úroveň, kde byly před zahájením rozpočtových škrtů. „Stále ještě máme ambici ta 3 %, která chybí, nahrazovat postupně,“ oznámil Chovanec.

„Že se to přidává plošně, podle mě není úplně šťastné. Bylo by mnohem lepší, kdyby velitelé, kteří přímo řídí jednotlivé hasiče, jednotlivé policisty, měli možnost lépe ohodnotit ty, kteří jsou nadprůměrní,“ reagoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Oživíme investice, slíbili šéfové policistů a hasičů

Policejní prezident Tomáš Tuhý doufá, že opatření přispěje ke stabilizaci sboru. „Dlouhodobě se bavíme o tom, že v důsledku rozhodnutí předchozích vlád jsme snížili životní úroveň policistů a dostali jsme je do vážných rodinných problémů,“ postěžoval si Tuhý. „Je to první signál, že by policisté mohli znovu získat sebevědomí a mohli by si zase začít vážit profese, kterou zastávají,“ dodal.

Průměrný plat policistů se pohybuje kolem 30 000 korun, do ledna by se tedy měl zvýšit zhruba o 1 500 korun. Po několika letech si navíc může policie opět dovolit investovat – zejména do technologií a vybavení. Nakoupí třeba nové vozy za 500 milionů korun. Policie rovněž plánuje doplnit stavy tak, aby na konci roku 2015 působilo v Česku 40 000 policistů.

Chovanec: Platy hasičů a policistů porostou i v budoucnu (zdroj: ČT24)

O podobnou částku si přilepší i hasiči, jejichž průměrný plat je o něco vyšší – podle šéfa Hasičského záchranného sboru (HZS) činí 32 100 korun, od příštího roku by tak měl stoupnout na 33 600 korun. Před pěti lety nicméně byla průměrná mzda hasičů ještě o tisícovku vyšší.

„Chtěl bych poděkovat panu ministrovi a vládě za to, že se začali zaobírat problematikou vnitřní bezpečnosti,“ uvedl generální ředitel HZS Drahoslav Ryba. Také jeho sbor počítá napřesrok s investicemi – například do stavby nových požárních stanic. Za navýšení prostředků pro policisty a hasiče poděkovali také šéfové jejich odborových svazů.

Policisté i hasiči navíc chtějí utratit až 3 miliardy korun z evropských zdrojů na projekty týkající se ochrany před povodněmi a jinými živelními katastrofami.