Nad Českou poštou se dál vznáší otazník – státní, či soukromá?

Praha - Česká pošta stále neví, jestli zůstane státním podnikem, nebo ji čeká privatizace. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chtěl transformaci na akciovou společnost definitivně zastavit. Ministerstvo financí ale požaduje další data k hospodaření podniku a odmítá firmě v příštím roce platit stovky milionů korun na zachování poboček. Podle Chovance se pobočky v tomto ani příštím roce rušit nebudou. „Pobočky jsou ztrátové, na druhou stranu si myslíme, že by je stát měl zachovat. Je to poslední vyslanec státu v těchto venkovských územích,“ uvedl ministr v Událostech ČT. Spor řeší i koaliční rada.

Česká pošta je jedním z největších tuzemských zaměstnavatelů. Vlastní 3 196 poboček a pracuje pro ni 31 887 lidí. Od roku 2007 ale společnost nemá jasnou vizi, zda dopisy, balíky, losy a peněžní služby bude nabízet jako čistě státní podnik, nebo akciová společnost s možným vstupem soukromých investorů. „Zatím vláda tuto transformaci nezastavila. Ministerstvo vnitra ale žádá zastavení a jasnou definici, že je pošta státní podnik a zůstane jím,“ prohlásil šéf vnitra.

Babiš chce nejdříve vidět poštu v lepším stavu

Téma České pošty rezonovalo i jednáním poslední koaliční rady. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si totiž vyžádal další podklady. Zatím tak není jasné, jestli bude transformace na akciovou společnost pokračovat, nebo ne. „Nevím, kolik má odpisů, kolik investuje. Tak jsme se dohodli, že budu mít možnost se na to podívat,“ poznamenal šéf státní kasy. „Nelíbí se mi, že bude prodělávat peníze, prodávat majetek, a tím to sanovat. Nejdřív zkusme poštu dostat do stavu, kdy nebude prodělávat,“ dodal Babiš. 

To, že má pošta zůstat v rukou státu, si přitom myslí i opoziční poslanci. „Úsvit nepodporuje privatizaci České pošty, je pro nás strategickým podnikem,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu strany Úsvit Radim Fiala. „Česká pošta musí zůstat státním podnikem,“ má jasno také Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM. TOP 09 naopak částečnou privatizaci připouští.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spor o peníze na udržení poboček 

Do sporu už vstoupil i premiér. Podle něj se má co nejdřív transformace zastavit. „Českou poštu prodávat nebudeme a platí, že musíme zajistit, aby se nerušily pobočky,“ zdůraznil Bohuslav Sobotka (ČSSD). Právě v tom je spor mezi resortem vnitra a financí.

Ministr vnitra pro Události ČT:

„Je třeba pojmenovat Českou poštu jako firmu, která poskytuje univerzální službu ve veřejném zájmu, a poskytnout jí státní dotaci, jako to dělá slovenská, francouzská či italská pošta. Není schopná sanovat provoz poboček, především pokud jde o venkovské prostředí. Ty pobočky jsou ztrátové, na druhou stranu si myslíme, že by je stát měl zachovat. Je to poslední vyslanec státu v těchto venkovských územích.“

Politici chtějí, aby podnik zaručil, že nebude ubývat poboček. Vedení firmy jejich provoz vyčíslilo na 1,7 miliardy. Právě část těchto peněz, konkrétně 600 milionů, chce ministr vnitra od kolegy z financí. Chybět budou už příští rok. „Pan ministr si myslí, že ta výše příspěvku není potřeba. My se ho snažíme přesvědčit, že potřeba je, abychom udrželi pobočkovou síť,“ prohlásil Chovanec. „Musíme rozhodnout, jestli skutečně a do jaké míry je potřeba to dotovat,“ říká Babiš. 

Víc peněz by v budoucnu měla pošta generovat z jiných činností. Chovanec zmínil třeba takzvanou účtenkovou loterii. Lidé by také měli mít možnost nahlížet přes Czech point do registru vozidel. Větší výdělek by mohl plynout i ze spolupráce s bankami. V roce 2017 totiž skončí smlouva s ČSOB, která pod značkou Poštovní spořitelna provozuje na poštovních pobočkách vlastní banku. Spolupráce s ČSOB přináší poště podle Chovance zhruba 1,5 miliardy korun ročně. Ministr předpokládá, že z otevřené soutěže by měla vzejít pro poštu výhodnější smlouva. 

Zůstane Česká pošta v rukou státu? (zdroj: ČT24)

Pošta už v minulosti zkoušela najít nový příjem - třeba prodejem cigaret. Po kritice od toho ale ustoupila, stejně tak i od prodeje cukrovinek. To, co z doplňkového prodeje zbylo, nenabízí pošta přímo na přepážkách. Navíc pokračuje i přechod poboček na franšízy. Teď jich je 112. Razítka a dopisy se tak vyřizují třeba benzinových pumpách nebo ve vesnických koloniálech. 

Poště podle jejího ředitele současná nepřehledná situace značně komplikuje život. Nemůže totiž třeba nakládat s majetkem. „Chceme ukončení procesu, aby Česká pošta mohla v plně konkurenčním prostředí fungovat, abychom mohli hospodařit s majetkem tak, jak to stát požaduje,“ konstatoval generální ředitel pošty Martin Elkán. 

Podle Chovance ale bude dohoda už brzy. Zdůraznil, že Česká pošta má dozorčí radu, v níž jsou všechny politické subjekty koalice, které tak mají přístup k potřebným datům. Ministr vnitra je každopádně odhodlán za státní Českou poštu bojovat.

Nejistota v ČSA 

Velkou neznámou je také budoucnost dalšího podniku většinově vlastněného státem – Českých aerolinií. Premiér Bohuslav Sobotka se má příští týden sejít s představiteli Českého aeroholdingu a ČSA. Národní dopravce totiž oznámil, že plánuje propuštění zhruba 300 zaměstnanců, tedy asi třetiny z celkového počtu lidí. 

Stevardi a letušky včera vyhlásili stávkovou pohotovost. Piloti se zatím nepřipojili, ale obrátili se na ministerstvo financí, které na hospodaření polostátní firmy dohlíží. Ministr Andrej Babiš už řekl, že ČSA potřebují navýšit kapitál. Úřad o tom nyní jedná s ostatními akcionáři.

Přehled největších firem ovládaných státem  

– tržby v roce 2013 v miliardách Kč 

  • ČEZ - 217,2
  • ČEPRO - 73,4
  • České dráhy - 32,9
  • Česká pošta - 19,4
  • ČEPS - 18,6
  • Lesy ČR - 14,0
  • Budějovický Budvar  - 2,2