Maďarsko má dohodu s Gazpromem, přestalo dodávat plyn na Ukrajinu

Budapešť – Maďarsko včera přestalo až do odvolání dodávat plyn na Ukrajinu, Budapešť přitom východnímu sousedovi dodávala ročně šest miliard krychlových metrů plynu. Maďarský operátor tento krok vysvětluje snahou pokrýt očekávánou vyšší spotřebu na maďarském trhu, ukrajinská média ale spekulují, že jde o ruský nátlak. Premiér Viktor Orbán dnes oznámil, že Maďarsko uzavřelo s Gazpromem dohodu o vyšších dodávkách plynu, aby mohla země doplnit zásobníky.

Maďarský operátor upozornil, že dohodnuté vývozní objemy na Ukrajinu podléhaly aktuálním technickým a komerčním podmínkám a nebyly smluvně zaručené. Plyn dodávaný z Maďarska byl dosud pro Kyjev vítanou náhradou za přerušené ruské dodávky. Moskva utažením kohoutů reagovala na dlouhodobý spor s Kyjevem o cenu suroviny a na nezaplacené předešlé dodávky. 

Pozastavení maďarských dodávek proto vyvolalo podrážděné reakce ukrajinských médií. Agentura Unian spekuluje, že je krok Budapešti důsledkem ruského nátlaku. O maďarských dodávkách na Ukrajinu prý jednal šéf ruského Gazpromu Alexej Miller počátkem tohoto týdne s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.  

Podle dřívějších zpráv ukrajinského tisku navíc Gazprom nedávno záměrně zvýšil ceny plynu pro maďarského zákazníka, aby zdražil reexport na Ukrajinu, který je tak pro Kyjev nevýhodný.  

Kyjev ale ještě může využívat plyn ze Slovenska – na počátku září byl mezi oběma zeměmi uveden do provozu modernizovaný menší plynovod. Od letošního října objem přepravené suroviny dosáhne v přepočtu nejméně 6,4 miliardy metrů krychlových ročně.

Maďarsko má obří zásobníky, může „přežít“ celou zimu

Vedle Ukrajiny je však na ruském plynu vysoce závislé právě i Maďarsko. Roční spotřeba v zemi dosahuje asi devíti miliard krychlových metrů a většina suroviny proudí do země přes Ukrajinu. Tyto dodávky jsou však v současné situaci značně nejisté.

Orbán v rozhovoru ve veřejnoprávním rozhlase uvedl, že jednal s generálním ředitelem Gazpromu Alexejem Millerem. Gazprom prý souhlasil s tím, že bude v příštích týdnech dodávat do Maďarska vyšší objem plynu, aby země mohla doplnit zásobníky. Ty má teď Maďarsko naplněné jen ze 61 %, což je nejnižší podíl ze všech zemí EU. Většina dalších států má zásobníky plné z více než 80 %.

Analytik Tamás Pletser z finančního ústavu Erste Bank pro agenturu Reuters uvedl, že je kapacita zásobníků v Maďarsku čtvrtá největší v Evropě a může zajistit, že země bude mít dostatek plynu v zimě i v případě přerušení dodávek přes Ukrajinu. Maďarsko může také dovážet plyn přes plynovod z Rakouska.

Vydáno pod