Kellner zůstává nejbohatším Čechem, ztrátám navzdory

Praha - Nejbohatším Čechem je podle časopisu Forbes i nadále vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner. I když ti nejmajetnější lidé v Česku ještě více bohatnou, Kellner je výjimkou: jeho majetek poklesl z 220 na 202 miliardy korun. I přesto s přehledem opět uhájil první pozici. Za ním skončil majitel společnosti Agrofert a ministr financí Andrej Babiš. Třetí příčku obsadil Karel Komárek, šéf investiční společnosti KKCG. Konkrétní pořadí nejbohatších Čechů i hodnota jejich majetku se však mírně liší od seznamu, který vydal týdeník Euro.

Časopis Forbes bude žebříček nejbohatších Čechů publikovat v příštím čísle, které vyjde ve středu. „Pracovali jsme na něm dlouhou dobu a věříme tomu, že jde o nejpřesnější čísla, jaká jsou v Česku k dispozici. Prvních šest lidí figuruje i v globálním žebříčku The World's Billionaires,“ uvedl Forbes s tím, že při posledním zjišťování skupinu rozšířil z 25 na 40 lidí. 

Kellner dál zůstává jasnou jedničkou, ale proti poslednímu žebříčku zaznamenal pokles hodnoty majetku kvůli ztrátě ruského Home Creditu, což se promítlo i do hodnoty firmy. Ruská společnost přitom tvoří asi třetinu Kellnerova majetku. Mírně se snížily také ceny akcií české Telefóniky O2. 

Majitel Agrofertu Andrej Babiš si podle žebříčku meziročně polepšil nejen o křeslo ministra financí, ale i o majetek v hodnotě sedmi miliard – konkrétně ze 48 na 55 miliard korun. Důvodem byl pololetní nárůst zisku firmy o více než deset procent. Pomyslným skokanem roku je pak podle Forbesu Karel Komárek, který se posunul z loňského šestého místa na třetí. Především v posledním pololetí se mu příliš nedařilo, za celý rok ale přesto svoje jmění oproti ostatním výrazně zvětšil.

Pětice nejbohatších Čechů podle Forbes:

1. Petr Kellner (PPF), majetek v hodnotě 202 miliard korun

2. Andrej Babiš (Agrofert), majetek v hodnotě 55 miliard korun

3. Karel Komárek (KKCG), majetek v hodnotě 31,5 miliard korun

4. Radovan Vítek (CPI), majetek v hodnotě 29,4 miliardy korun

5. Zdeněk Bakala (BXR), majetek v hodnotě 22,8 miliardy korun

******************************************************

6. Pavel Tykač (Czech Coal), majetek v hodnotě 21 miliard korun

7. Marek Dospiva (Penta), majetek v hodnotě 13,5 miliardy korun

8. David Beran (Profireal Group), majetek v hodnotě 12,5 miliardy korun

9. Daniel Křetínský (J&T), majetek v hodnotě 12,3 miliardy korun

10. Tomáš Chrenek (Moravia Steel), majetek v hodnotě 12,2 miliardy korun

Podle žebříčku stovky nejbohatších českých a slovenských byznysmenů, které sestavil týdeník Euro, obhájil Kellner první místo s majetkem v rozpětí 130–160 miliard korun. Dvojkou je podobně jako u Forbesu Babiš se 115–130 miliardami korun. Na třetím místě je ale ve srovnání s Forbesem změna: pomyslný bronz získal Pavel Tykač, který ovládá mimo jiné těžební společnost Vršanská uhelná. Na dalších místech skončili Karel Komárek a Radovan Vítek. 

Celkový majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků dle zjištění Eura dosáhl 852 miliard korun, což oproti předchozímu roku představuje zvýšení téměř o procento. Na rozdíl od světových boháčů se českým a slovenským miliardářům příliš nedařilo, uvádí Euro.

Časopis Euro při výpočtech majetku miliardářů vycházel z tržních cen ke konci července, pokud jde o společnosti obchodované na burzách. U firem v privátních rukou vycházel ze srovnání se společnostmi obchodovanými na kapitálových trzích, které působí ve stejném odvětví a svou velikostí a zemí působení se jim podobají.

Pětice nejbohatších Čechů podle Eura:

1. Petr Kellner (PPF), majetek v hodnotě 130 až 160 miliard korun

2. Andrej Babiš (Agrofert), majetek v hodnotě 115 až 130 miliard korun

3. Pavel Tykač (Czech Coal), majetek v hodnotě 31 - 37 miliard korun

4. Karel Komárek (KKCG), majetek v hodnotě 22 - 25 miliard korun

5. Radovan Vítek (CPI), majetek v hodnotě 21,5 - 23,5 miliardy korun

(zbývající jména zatím nejsou zveřejněna)

I když v obou žebříčcích v popředí figuruje stejná sestava, rozdíly v hodnotách jednotlivých majetků jsou výrazné - například u Kellnera jde až o 70 miliard, tedy zhruba třetinu. Klíč je v odlišném způsobu, jaký oba časopisy použily. Český Forbes se prý spoléhá na osvědčenou metodu ze své americké mutace tedy hlavně stanovení prodejní ceny daných firem. Navíc si zakládá na co nejužším kontaktu a konzultacích přímo s miliardáři. Euro zase vycházelo z tržních cen, transakcí či pohybů na burze a kombinaci několika vyhodnocovacích metod.

Petr Šimůnek, šéfredaktor, Forbes: „My spolupracujeme se všemi, kteří v tom žebříčku jsou, protože jinak se k relevantním číslům nemůžete dostat. Že by někdo nechtěl spolupracovat, to se nám neděje. My jsme 25 z těch 40 miliardářů viděli osobně, mluvili jsme s nimi a u těch ostatních minimálně s finančními řediteli firem.“

Vladan Gallistl, redaktor, Euro: „Pokud to jde, vycházíme z veřejně dostupných informací, z tržních cen, z obchodování na burze či porovnání transakcí, které tu firmu ocení… Žebříček sestavujeme také na základě konzultací s TOP manažery a lidmi z některých odvětví. To naše výsledné rozpětí u jednotlivých osob je běžné v momentě, kdy používáte několik oceňovacích metod. Nedají vám jedno číslo.“

Miliardy v českých rukou podle Forbes a Eura (zdroj: ČT24)