Videohry a konzole jsou součástí každé čtvrté domácnosti v ČR

Praha - Hry i herní konzole jdou v Česku i na Slovensku pořád na odbyt. Loni za ně lidé utratili dokonce víc než 2,5 miliardy korun, což je v porovnání s rokem 2012 nárůst o více než 6 procent. Zařízení na hraní videoher má navíc v tuzemsku už přibližně každá čtvrtá domácnost. Mezi výrobci je ale silná konkurence, proto se nové zákazníky snaží získávat třeba na herních veletrzích.

Přehlídka her se dnes až do 18:00 koná v pražské galerii Mánes. Lidé si zde mohou na sedmi desítkách konzolí zahrát asi 40 různých her. Pro milovníky virtuální zábavy jde o atraktivní akci i kvůli tomu, že některé z prezentovaných her se v Česku zatím neprodávají.

Možnost vyzkoušet plejádu her, které dosud nejsou na trhu, měli návštěvníci Mánesu už v pátek, kdy přišlo zhruba tisíc převážně mladých lidí.

Herní konzole díky funkcím, jako je třeba detekce pohybu, umožňují hráčům, aby se sami stali akčními hrdiny stříleček nebo strategií. Jen v Evropě propadlo světu videoher zhruba 213 milionů lidí. Zhruba čtvrtina hraje alespoň jednou týdně.

Přestože výrobcům her pro konzole se v posledních letech daří čím dál tím lépe, pomalu jim šlapou na paty vývojáři her pro mobilní telefony a tablety. Například ve Spojených státech jsou už prodeje skoro stejné.

Obrat herního průmyslu v ČR a SR:

  • 2013 - 2,6 mld. Kč
  • 2012 - 2,4 mld. Kč
  • 2011 - 2,2 mld. Kč
Virtuální zábava v Česku dál táhne (zdroj: ČT24)
Vydáno pod