Úřad pro zastupování státu uzavře čtvrtinu poboček

Praha – Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s koncem října uzavře čtvrtinu svých okresních pracovišť. Nový ředitel úřadu František Dittrich bude navíc připravovat další redukci, aby se celkový počet snížil jen na polovinu. Náměstek ministra financí Ondřej Závodský zdůraznil, že úřad není určen pro styk s občany, a proto není důvod provozovat 69 okresních poboček.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude mít po půl roce nového ředitele, současně však má zeštíhlet. Jeho vedení se od počátku října ujme František Dittrich. Do měsíce pak ÚZSVM uzavře 18 ze současných 69 okresních pracovišť – například v Bruntálu, Karviné, Blansku, ale i Karlových Varech. Některé další pobočky budou nadále fungovat s podstatně nižším počtem lidí. „Úřad není primárně určen pro styk s občanem, proto některá pracoviště v regionech k 1. listopadu rušíme. Nebude to mít vliv na činnost úřadu,“ zdůvodnil náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

František Dittrich by přitom chtěl v osekávání sítě pracovišť ÚZSVM pokračovat. Konečný počet by měl odpovídat zhruba polovině současného počtu, měl by přitom lépe zohlednit současné samosprávní uspořádání na krajské úrovni. Tomu by měl také odpovídat počet ředitelů – dnes tento titul užívá v ÚZSVM 81 lidí, Dittrich by jich chtěl mít pouze čtrnáct. „Vycházím z modelu na Pozemkovém fondu, kde od roku 2010 probíhala změna. Došlo k úsporám v oblasti personální i finanční,“ uvedl nový ředitel.

V registru administrativních budov stále chybí 5 % údajů

Úspory má Dittrich zajistit kromě úřadu samotného také v Centrálním registru administrativních budov (CRAB), která úřad spravuje. Registr má ukázat, zda je možné některé úřady sestěhovat nebo upravit výši nájemného. Jenomže jednotlivé úřady moc aktivní nejsou: vlády vydaly už dvě nařízení, aby jednotlivá ministerstva doplnila do registru informace, stále tam ale chybí asi pět procent údajů. „My teprve po dvou letech máme cosi, na základě čeho bychom měli docházet k nějakým úsporám. A to se zatím děje v nepatrné míře,“ kritizuje náměstek ministra financí Ondřej Závodský.  

Aktuálně obsahuje CRAB 3 681 budov v majetku státu a zkoumá se dalších 176 objektů. Když v dubnu bylo v registru zhruba 3 000 budov, označilo ho ministerstvo financí za neefektivní. „Já pravidelně kolegy na vládě vyzývám, aby s tím něco dělali. Nakládání s majetkem je nesmírně byrokratizované,“ poznamenal ministr financí Andrej Babiš.

Z registru vyplývá, že si stát pronajímá kanceláře v průměru za 1437 Kč za metr, sám za ně ale účtuje v průměru jen 1071 korun. „Stát platí mnohem více, než v dané lokalitě vybírá v případech, kdy soukromé subjekty jsou v jeho objektech,“ uvedla náměstkyně Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových Kateřina Arajmu.

Nový ředitel ÚZSVM František Dittrich v minulosti působil například jako vedoucí Krajského pracoviště Pozemkového fondu ČR pro Pardubický kraj, zástupce ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje a přednášel na Univerzitě Pardubice na katedře výbušnin. Úkolem úřadu, který Dittrich od 1. října povede, je zastupovat Českou republiku v právních sporech týkajících se majetku státu. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány namísto jiných organizačních složek státu. ÚZSVM rovněž jedná v právních sporech ve věcech majetku, s nímž sám hospodaří.