Ekonomická diplomacie podle Zemana: Příliš slov a málo činů

Brno – Ekonomická diplomacie je plná slov, ale dělá málo činů. Na slabší práci obchodních zastupitelství a diplomatů dnes v Brně upozornil prezident ČR Miloš Zeman společně se šéfem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým a zástupci českého exportu. Podle Zemana by se obchodní zastupitelství a lobbování za český průmysl v jiných státech mělo výrazně posílit, řekl na okraj brněnského strojírenského veletrhu.

Česká vláda při svém nástupu vyhlásila boj za hospodářský růst – mimo jiné i tím, že výrazně posílí český export. Upozornila na sebe nejen kontroverzními dohodami s Čínou, ale také třeba poohlížením se ve středoasijském regionu, který by mohl být alespoň částečnou spásou za protiruské sankce. Podle prezidenta je ale k ideálu stále daleko. „Ekonomická diplomacie mnohdy ulpívá spíše na slovech a dělá poměrně málo činů,“ řekl Zeman novinářům.

Podle něj by se mělo zapracovat hlavně na cizích ambasádách a posílit jejich obchodní činnosti včetně ekonomického vzdělání českých diplomatů. „My máme zhruba sto velvyslanců… No a tito lidé mají dvě možnosti: buď analyzovat trhy v dané zemi a pomáhat našim podnikatelům, nebo psát vícestránkové statě o boji uvnitř tamních politických stran, což je duševně nenamáhavá práce. Vyhledávat vhodné zakázky a otevírat cestu českému průmyslu vyžaduje naopak inteligenci, zkušenost a rozum,“ komentoval prezident.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nedávno prohlásil, že jeho resort vyšle skupinu diplomatických pracovníků právě do středoasijských zemí, kde by mohli českým firmám „metat“ nové cesty.

Zeman: Ekonomická diplomacie je nedostatečná (zdroj: ČT24)

Zeman se spolu s Dlouhým dohodl na tom, že oba hodlají v rámci svých možností za český průmysl lobbovat a pomoci odstraňovat byrokratické překážky. Jako příklad Zeman uvedl víza. Upozornil také na nutnost podporovat technické obory ve vzdělávání. S tím souhlasí i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Právě na to se chce jeho instituce zaměřit v příštím roce. „Musíme prokázat, že technicky vzdělané pracovníky čeká mnohem lepší pracovní budoucnost než ty s humanitním zaměřením,“ uvedl Hanák.

Podle odborníků aktuálně chybí na trhu například 4 500 nástrojařů. Svaz počítá se zapojením krajů do projektu i firem. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v této souvislosti dnes v Brně uvedl, že do státní maturitní zkoušky by se měla jako povinný předmět vrátit matematika. Přislíbil, že se vláda v příštím roce zaměří na boj s korupcí, byrokracií a daňovými úniky.

Na brněnský veletrh přijelo o třetinu méně ruských firem (zdroj: ČT24)