Počasí vinařům nepřálo, hledají pomoc v Bruselu

Brusel - Moravští a čeští vinaři se snaží zachránit letošní nevydařenou sezonu. Obrátili se na Evropskou komisi se žádostí o výjimku, díky které by mohli letos více doslazovat. „Doslazování nemá vliv na chuť vína,“ upozornil prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Kvůli srpnovým a zářijovým dešťům a obavám z hniloby sklidili vinaři velkou část úrody dřív - hrozny tak mají nižší cukernatost než obvykle.

Počasí vinařům nepřálo, hledají pomoc v Bruselu (zdroj: ČT24)

„Zákony, které platí v celé Evropské unii, omezují od jaké a do jaké míry se smí doslazovat,“ upozornil Nyitray s tím, že o výjimkzu požádali i další země včetně takových vinařských velmocí jako Francie a Itálie. Vinaři tedy doslazují běžně, kvůli letošnímu počasí by ale potřebovali doslazovat více, než povoluje Unie. Vinař zároveň varoval, že špatná úroda povede i k růstu cen vína.

Pěstitelé v EU dostanou novou pomoc za 4,5 miliardy korun

Evropská komise dnes oznámila novou pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny zasaženým ruským zákazem dovozu. Balík má hodnotu 165 milionů eur (zhruba 4,5 miliardy Kč) a přichází poté, co Brusel pozastavil vyplácení kompenzací pěstitelům v Evropské unii za ušlé zisky podle srpnového plánu pomoci ve výši 125 milionů eur.

Rusko zakázalo na počátku srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na západní protiruské sankce. Západ Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny. Podle komise zasáhlo ruské embargo zemědělskou produkci z EU v hodnotě pěti miliard eur.

Dnešní opatření mají podobně jako srpnový plán snížit přebytek nahromaděné produkce na trhu a zmírnit pokles cen. Odškodní se jimi pěstitelé podle toho, kolik ze své produkce stáhnou z trhu. Proti srpnovému schématu jsou v novém seznamu navíc pomeranče, mandarinky a klementinky, vypadlo naopak zelí, květák, brokolice, houby a bobuloviny.

První program pomoci komise před 20 dny pozastavila, podle neoficiálních zdrojů kvůli „vážným pochybnostem“ o pravdivosti dat, která předložilo Polsko. Z něj údajně přišlo nepřiměřeně mnoho žádostí o podporu a objem požadavků tamních pěstitelů by prý vyčerpal 87 procent prostředků vyčleněných na pomoc tomuto sektoru v celé EU.