Moskva přitvrdila, na Slovensko posílá o polovinu méně plynu

Bratislava - Dodávky plynu z Ruska na Slovensko podle premiéra Fica klesly o polovinu. Země ale údajně má zajištěné dostatečné zásoby pro firmy i domácnosti. Není to poprvé, co Bratislava uvádí, že dostává míň suroviny, než je ve smlouvě. Slovenské plynárny SPP, které jsou na Slovensku dominantním prodejcem plynu, poprvé zaznamenaly pokles dodávek suroviny před třemi týdny, výpadek byl však výrazně nižší, než je tomu nyní.

Slovensko chce situaci s ruskými dodávkami plynu co nejrychleji začít řešit. K výpadům dodávek dochází už tři týdny a Gazprom je zdůvodňuje technickými problémy. Podle místních analytiků je možné, že Rusko chce omezit dodávky plynu tak, aby jeho přebytky nemohli místní obchodníci prodávat na Ukrajinu levněji, než je dodává Moskva.

Když bude nejhůř, pomůžou sousedi

Slováci sice omezení ruského plynu zatím nijak nepociťují, země je ale připravena na mnohem černější scénář. Zásobníky jsou plné a země může odebírat plyn také například z Rakouska nebo České republiky.„Navzdory nynější situaci SPP zaručuje plynulé dodávky pro všechny své zákazníky. Došlo k mimořádnému nákupu zemního plynu na trhu, který postačuje na pokrytí současné denní spotřeby a k naplňování zásobníků,“ řekl Fico.

Dodal, že pokud budou výpadky v dodávkách plynu pokračovat ve větším rozsahu, situací by se měla zabývat EU. „Nepochybně by situace byla komplikovanější, pokud by došlo k úplnému zastavení dodávek zemního plynu z Ruské federace. Šlo by o takové hospodářské škody na jedné i druhé straně, že k takovému kroku by nemělo dojít,“ poznamenal Fico.

Reverzní režim na slovenském plynovodu
Zdroj: ČT24

Výpadky začaly krátce poté, co Slovensko a další země Evropské unie zahájily reverzní tok plynu a výrazně tak pomáhají Kyjevu. Slovenský premiér zopakoval, že plyn se podle něj stal předmětem politického souboje. Fico již v uplynulých týdnech kritizoval sankce, které na sebe vzájemně uvalily EU a Rusko kvůli konfliktu na Ukrajině. Obchodování s plynem se sankce ale netýkají.