Jak dodat zbraně proruským povstalcům? Snadno, ukazuje reportáž

Praha – Dostat zbraně na Ukrajinu je snadné, jak ukázala reportáž investigativního novináře Janka Kroupy z Českého rozhlasu - Radiožurnálu a jeho polských kolegů. Ti se sešli inkognito s překupníkem zbraní, podnikatelem Andrzejem Izdebským. Reportáž, kterou odvysílala polská televize TVN, ukazuje, že dodávku zbraní není složité zorganizovat ani pro teroristy.

Několik měsíců se reportér Janek Kroupa snažil zjistit, jak se kšeftuje se zbraněmi v době ukrajinské krize. Třikrát se mu podařilo sejít se s Izdebským, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších hráčů v mezinárodním nelegálním zbrojařském byznysu. V minulosti prý dokonce obchodoval s Viktorem Butem, jehož osud později posloužil jako předloha filmu Obchodník se smrtí.

Izdebski je v Polsku pouze „drobný obchodník“

„Poprvé jsem slyšel o Izdebském před dvanácti lety. Poté, co OSN vydala zprávu o porušování embarga v Angole,“ vysvětluje volbu polský novinář Bertold Kittel. „Dodával do Angoly vrtulníky a je to spojeno s případem 'krvavých diamantů'. Byl zmiňován jako spolupracovník Viktora Buta, což je nejznámější obchodník se zbraněmi,“ dodal. Izdebskému se ale zatím podařilo své aktivity maskovat a oficiálně je v Polsku pouze drobným obchodníkem.

Kroupa se tak vydává za Jana Horáka, fiktivního jednatele firmy, která potřebuje zbraně za zhruba milion dolarů dodat proruským povstalcům na Ukrajinu. S Izdebským si po mnoha telefonátech domlouvá setkání. Ve varšavském hotelu Marriot, kde se konala první schůzka, se Kroupa odvolal na jméno jednoho bývalého českého obchodníka se zbraněmi. Toho Izdebski dobře znal a začal se chovat otevřeněji.

  • „Mohu dodat endusery (klíčové potvrzení od konečného příjemce, bez kterého není možné provádět transport zbraní přes hranice – pozn. red.) i firmu, na kterou obchod napíšeme. Bude to albánská firma. Ale měli byste zjistit, zda pro tento typ zboží by v České republice přijali endusera z Mali. Pokud to bude přijatelné, můžeme to udělat. Pokud ne, potřebuji víc času, abych našel další řešení,“ popisoval Izdebski na schůzce ve Varšavě. 

Na druhém setkání na budapešťském letišti požadoval Izdebski úplatek pro ruskou FSB (Federální služba bezpečnosti). „Samozřejmě to nepůjde bez toho, že dostanou něco na přivření očí,“ prohlásil polský podnikatel. Prozradil poté, že má síť společností po celém světě. „Jsou různé možnosti, jak to můžete převézt. Mám účet v Kyrgyzstánu, mám tam i společnost,“ odpověděl na otázku, jak bude chtít za svou „pomoc“ zaplatit. 

Na třetí schůzce reportér prozradil, kdo ve skutečnosti je. Došlo ke konfrontaci. Izdebski před kamerami utekl. 

Na záběry ze schůzek se můžete podívat zde: