Stáže nabízejí tisíce firem, je to šance dostat práci

Praha – Řešení pro lidi, kteří marně hledají práci, nabízí nové kolo projektu Stáže ve firmách. V jeho rámci tisíc českých firem nabízí měsíční až půlroční prostor pro uchazeče o zaměstnání. Příležitost je to sice bezplatná, když ale projekt probíhal poprvé, pomohl získat zaměstnání třem tisícům lidí.

Reportáž: Stáže ve firmách podruhé nabízejí pracovní šanci (zdroj: ČT24)

Za projektem Stáže ve firmách stojí ministerstvo práce a sociálních věcí, respektive jeho příspěvková organizace Fond dalšího vzdělávání. Pomocnou ruku nabízí lidem nad čtyřicet let, nezaměstnaným absolventům, lidem, kteří dlouhodobě nemohou sehnat práci, a rodičům po rodičovské dovolené.

„Hlavním přínosem pro stážisty je získání praktických zkušeností a znalostí pod vedením zkušeného odborníka, nových kontaktů a sebevědomí. Stážista tím zvýší svou konkurenceschopnost na trhu práce,“ uvádí Fond dalšího vzdělávání. O efektivitě celého programu svědčí jeho první série, do které se přihlásilo šest a půl tisíce lidí bez práce. „Po skončení stáže dostalo přes čtyřicet procent absolventů stáže nabídku od poskytovatele, ať už to byl pracovní poměr nebo spolupráce OSVČ,“ uvádí garant projektu Zdeněk Vršník.

Každý uchazeč na stáži stráví jeden měsíc až půl roku a záleží jen na jeho schopnostech, jestli se ve firmě osvědčí. V nabídce je mnoho oborů počínaje cukrářem přes novináře až po architekta. V druhém kole už teď začíná místa nabízet přes tisíc firem; i pro ně je totiž projekt výhodný – získávají příležitost najít nové, šikovné pracovníky, kteří je navíc během stáže nic nestojí. Detailní informace zájemci naleznou na webových stránkách projektu.