Putin si plní sen o mocném svazu – potvrdil vznik Euroasijské unie

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal zákon o vzniku Euroasijské hospodářské unie (EAHU). Rusko tak dokončilo legislativní cestu k naplnění vize, kterou jeho šéf Kremlu deklaroval před třemi lety. Svaz s Běloruskem a Kazachstánem má vytvořit hospodářskou protiváhu k Evropské unii a fungovat začne 1. ledna.

„Podepsal jsem federální zákon o ratifikaci Euroasijské hospodářské unie. Jde o milník naší společné práce na integraci s našimi nejbližšími partnery a spojenci,“ oznámil dnes Putin na jednání s vládou. Už dříve o vzniku Euroasijské unie hovořil jako o epochální události; od nového svazu, jemuž bude Ruská federace dominovat, si totiž slibuje vytvoření protiváhy k evropské integraci.

Jednotný euroasijský trh se 170 miliony obyvatel má být po Evropské unii, Spojených státech a Číně dalším centrem světové ekonomiky. Vzájemný obchod Ruska, Běloruska a Kazachstánu podle ruských údajů dosahuje 500 miliard dolarů (asi 9,5 bilionu Kč).

Smlouvu o vzniku EAHU podepsali prezidenti Ruska, Kazachstánu a Běloruska v kazašské metropoli Astaně na konci května. Vytvoření unie nejdříve 26. září ratifikovala ruská Státní duma, tedy dolní komora parlamentu, 1. října pak stejný krok učinila Rada federace, která je horní parlamentní komorou. Celý proces završil Putin svým podpisem.

O vzniku silného eurasijského svazu přitom ruský prezident sní minimálně od podzimu 2011; tehdy ve své úvaze pro list Izvestija napsal: „Klademe si ambiciózní cíl dosáhnout další, ještě vyšší úrovně integrace – vybudovat Euroasijskou unii. Evropané potřebovali 40 let, než se od Evropského společenství uhlí a oceli dostali k plnohodnotné Evropské unii. Budování celní unie a JEP jde daleko rychleji, protože čerpá ze zkušeností EU a dalších regionálních sdružení.“ Jednalo se o první představení myšlenky na vytvoření tohoto geopolitického celku.

Sovětský svaz 2.0?

Nový svazek pro Putina představuje jeden z hlavních bodů jeho prezidentské agendy. Základy Euroasijské unie položil už v roce 2010, kdy Rusko vytvořilo hospodářský blok s Běloruskem a Kazachstánem, jehož cílem bylo posílit vzájemný obchod zrušením cel. Do této celní unie potom Putin zval i Janukovyčův Kyjev – jen krátce poté, co dal Janukovyč loni na podzim košem asociační dohodě s Evropskou unií. V ten okamžik ovšem vypukla ukrajinská krize. Letos by se k paktu měly připojit Kyrgyzstán a Arménie.

Kreml přitom dlouho doufal, že členem EAHU bude i Ukrajina. Podle některých ruských hospodářských expertů je unie bez Kyjeva pouhým torzem. Rusko nyní jako iniciátor unie doufá, že následovat budou ostatní postsovětské státy; někteří západní analytici proto ve vzniku euroasijského svazu spatřují ruskou snahu obnovit pozici Sovětského svazu a hojně v této situaci citují Putinův výrok, že rozpad SSSR představoval geopolitickou katastrofu. Současně s tím považují celý projekt za projev nové ideologie – eurasianismu, jež má momentálně ovládat dnešní Kreml (analýzu čtěte zde).

O tom, že Euroasijská unie může představovat pokus o Sovětský svaz 2.0, svědčí i reakce ruských komentátorů na zmiňovaný Putinův text pro Izvestiji; konstatovali, že návrh nepochybně zaboduje u voličů, dosud nostalgicky vzpomínajících na Sovětský svaz, jakkoli sám Putin tehdy záměr znovuoživit SSSR popřel.