Češi chtějí bydlet ve svém, hypotéky dál zlevňují

Praha – Češi mají větší zájem o vlastní bydlení. Zvýšené prodeje hlásí realitní kanceláře i developeři. Dokládají to také nejnovější čísla katastrálního úřadu; za první tři čtvrtletí přibyly zápisy vlastnického práva k nemovitostem o deset procent. Lidé ke koupi povzbudily hlavně dlouhodobě výhodné hypoteční úvěry, které letos ještě víc zlevnily.

Reportáž: Češi mají zájem o hypotéky (zdroj: ČT24)

V letošním roce vzrostl zájem lidí o nové hypotéky meziročně o devět procent. O oživení realitního trhu svědčí i vklady v katastrech; zatímco za první až třetí čtvrtletí loňského roku jich bylo 272 tisíc, letos jde o 309 tisíc vkladů.

Hypotéky navíc zlevňují každým měsícem. Průměrná úroková sazba úvěrů byla v srpnu 2,65 procenta, což je ve srovnání s loňskem 36 setin procenta méně. Nízké úroky by měly vydržet i dál. „V příštím roce očekáváme pokračování příznivých nízkých sazeb hypoték, které budou tlačeny zejména konkurenčním bojem jednotlivých bank,“ uvedl předseda představenstva Equa bank Pavel Řehák.

Ani rostoucí zájem ceny nemovitostí nezvedá

Rostoucí zájem ale zatím netlačí ceny nemovitostí nahoru – spíš naopak. Starší byty, kterých je v Česku drtivá většina, i letos v průměru pokračovaly v poklesu v řádu několika procent. Za posledních šest let spadly už celkem o víc než třetinu; zatímco v září 2008 se byt 2+1 prodával průměrně za 1,7 milionu, letos to bylo za 1,1 milionu. Právě o tento typ bytů je také na trhu největší zájem.

Podle ekonomů nahrávají zájmu o byty a domy i nízké daně pro vlastníky nemovitostí – aspoň v porovnání s ostatními zeměmi. Lidi motivuje i lepší nálada v tuzemské ekonomice. „Spolu s ekonomickým oživením, což se bude odrážet ve zvyšování mezd a zvyšování očekávání lidé začnou více nakupovat, více plánovat, což oživí i realitní trh,“ konstatoval ekonom Jan Švejnar.

Ze zvýšené poptávky mají radost i developeři a odhadují, že letos jen v hlavním městě prodají 5 600 nových bytů. To je o několik stovek víc než v předkrizovém období.