Vláda od ledna zvýší kromě životního i existenční minimum

Praha - Vládní koalice ČSSD, ANO a lidovců chce od ledna příštího roku zvýšit dávky pro nejchudší. České televizi to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Rozpočet zohledňuje růst životního minima o necelé dvě stovky měsíčně, existenční minimum by se mohlo zvednout asi o stokorunu. Konečný návrh chce mít ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) hotový do konce října, definitivně by o něm mělo být rozhodnuto v listopadu. Plán vlády ale kritizuje levicová i pravicová opozice.

Události: Vláda zvýší životní i existenční minimum (zdroj: ČT24)

Původně se mluvilo pouze o zvýšení životního minima, které v současné době činí 3 410 korun měsíčně. Ministr financí Andrej Babiš ale ve státním rozpočtu počítá kromě zvýšení životního minima také s navýšením toho existenčního. „Bylo to akceptováno, takže jsme to odsouhlasili,“ řekl Babiš.

Výplata obou sociálních dávek by měla být od ledna o 5,3 procenta vyšší. Životní minimum by tak mělo vzrůst o 180 korun, existenční pak o 120 korun. Vláda schválila rozpočet i s růstem životního a existenčního minima před dvěma týdny. Celkově se v rozpočtu počítá s tím, že stát na dávky pro lidi v nouzi vydá příští rok o miliardu více než letos.

Sociální demokraté i lidovci ale ještě chtějí o přesných částkách dávek pro nejchudší vyjednávat. Třeba koaliční KDU-ČSL slovy jejího předsedy Pavla Bělobrádka chce, aby se životní minimum zvýšilo zhruba o 300 korun, naopak existenční minimum by se zvyšovat nemělo vůbec. „Chystáme se teď debatovat o těch parametrech,“ uvedla ministryně práce.

Životní minimum

  • vládou stanovená minimální částka, která stačí k zajištění výživy a dalších základních potřeb člověka, případně rodiny
  • odvíjí se od něj řada dalších sociálních dávek (např. příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, přídavky na děti, porodné atd.)

Existenční minimum

  • vládou stanovená minimální částka umožňující přežití
  • nevztahuje se na děti, starobní důchodce nebo invalidy s těžším stupněm postižení

Kritika zprava i zleva

Zatímco levicové opozici se zdá takový nárůst příliš nízký, pravice by plošně dávky pro chudé nezvyšovala vůbec. „My to nepodpoříme, protože to bude další zátěž pro státní rozpočet, zejména co se týče mandatorních výdajů,“ avizoval rozhodovací postup občanských demokratů jejich stranický expert Jan Skopeček (ODS).

Naposledy česká vláda zvyšovala životní a existenční minimum v lednu 2012. Životní minimum tehdy vzrostlo skoro o 300 korun, existenční pak o 180 korun měsíčně. „Měli bychom vytvořit rozpočtové zdroje na podstatnější zvýšení, protože žít za těch pár korun je opravdu velmi těžké,“ dodal kritiku z druhého opozičního pólu místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

  • Jiří Dolejš, místopředseda KSČM, v Událostech ČT: „Je to skutečně minimální krok, který je daný tím, že cenová hladina za tři roky stoupne asi o pět procent. Myslím si, že každý, kdo zkusil žít z takových peněz, tak chápe, že to je velmi málo a že to je na hranici přežití. Myslím si, že prostor v rozpočtu pro větší navýšení je.“