Cena elektřiny příští rok neporoste, lidé spíš ušetří

Praha - Ceny silové elektřiny pro příští rok by mohly zůstat stejné. Například společnost ČEZ se přímo zaručila, že zdražovat nehodlá. Podle šéfa obchodu a strategie Pavla Cyraniho by lidé mohli naopak ušetřit. Cena silové elektřiny je neregulovanou složkou konečné ceny a dodavatelé si ji určují sami. Druhou část ceny tvoří regulované složky jako například poplatek za distribuci. Ty stanovuje Energetický regulační úřad – ceny na příští rok by měl oznámit v listopadu.

Už letos byly ceny elektřiny oproti loňsku asi o 10 % nižší. Analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor další pokles ještě čeká. „Všichni zákazníci si spíše o několik procent polepší. Mnozí obchodníci vyčkávají, s čím přijde ČEZ, a podle toho dolaďují své finální produkty,“ řekl České televizi.

Ceny silové elektřiny proto nejspíš neporostou ani u produktů dalších dodavatelů. „U některých našich produktů bude dokonce v řádu jednotek procent nižší,“ avizoval mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec. S růstem cen nepočítá ani E.ON. „Očekáváme spíše stagnaci nebo mírný pokles,“ uvedl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Finální ceny pro příští rok však dodavatelé oznámí až po listopadovém cenovém rozhodnutí ERÚ. Podle mluvčího úřadu Jiřího Chvojky z dosavadních analýz vyplývá, že by regulované ceny mohly zůstat pro příští rok přibližně stejné. Koncové ceny elektřiny na fakturách by se tak mohly velmi mírně snížit.