Nová britská jaderná elektrárna má podporu Evropské komise

Brusel - Evropská komise schválila finanční podporu 16 miliard liber (558,3 miliardy Kč) od britské vlády pro výstavbu a provoz jaderné elektrárny Hinkley Point, kterou má postavit francouzská energetická společnost EDF. Komise shledala, že revidovaný plán pomoci je v souladu s pravidly EU pro státní pomoc. Projekt má být první zahájenou stavbou jaderné elektrárny v Evropě od neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011.

EU posvětila výstavbu britské jaderné elektrárny (zdroj: ČT24)

Komise upozornila, že Británie během hloubkového vyšetřování souhlasila s výraznou změnou podmínek financování projektu. Výsledkem toho údajně je, že poskytnutá státní pomoc bude přiměřená sledovanému cíli a zabrání neoprávněnému poškození konkurence na trhu. Změny také snižují finanční příspěvek od občanů.

Česká energetická společnost ČEZ rozhodnutí Bruselu uvítala. „Jsme přesvědčeni, že model Hinkley Point přes veškerou prezentovanou specifičnost otevírá cestu obdobným projektům v Evropě. V minulosti tomu tak vždy bylo, jeden průlom otevřel dveře dalším,“ uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž. Podle něj nyní nelze v Evropě bez podpory postavit vůbec žádný zdroj. „Dosavadní podpora jednoho typu obnovitelných zdrojů zcela rozvrátila tržní prostředí a Evropa bude téma podpor řešit i nadále u všech typů elektráren,“ dodal Kříž.

Komise zdůraznila, že každý členský stát EU si sám může určit svůj energetický mix. Británie se rozhodla podporovat jadernou energetiku a toto rozhodnutí je v její pravomoci. Když jsou však na podporu firem využity veřejné peníze, má komise povinnost ověřit, zda je použití těchto peněz v souladu s pravidly EU. Podle plánu má EDF garantovanou cenu elektřiny na 35 let. Stát také garantuje veškeré půjčky na výstavbu elektrárny.

EDF
Zdroj: PA/Ian Nicholson/ČTK

Případ pozorně sledují odpůrci i zastánci jaderné energetiky. Mezi zastánci jsou hlavně Litva a Polsko, které mají zájem na tom zjistit, jak velkou státní pomoc EU podobným projektům dovolí. Rozhodnutí komise naopak tvrdě kritizuje Rakousko a ekologičtí aktivisté, kteří považují podmínky pro EDF za velmi štědré.

Aktivisté dokonce pohrozili, že projekt napadnou u soudu. „Neexistuje absolutně žádný právní, morální nebo environmentální důvod pro to, aby se daně přeměnily v garanci zisku pro firmy zabývající se jadernou energetikou, jejichž jediným dědictvím bude hromada radioaktivního odpadu. Je to špatný plán pro každého vyjma EDF,“ prohlásil právní poradce Greenpeace EU Andrea Carta.

Elektrárna Hinkley Point by měla zahájit provoz v roce 2023. Její životnost je 60 let. Celkové náklady na výstavbu se odhadují na 24,5 miliardy liber. Elektrárna bude mít dva reaktory, jejich celková kapacita výroby bude 3,3 gigawattů. Na celkové výrobě elektřiny v Británii tak bude mít podíl 7 %. Projekt je součástí plánu země nahradit pětinu svých stárnoucích jaderných a uhelných elektráren.