Důchodci jako vzor. Také živnostníci chtějí vrátit zrušené slevy na dani

Praha - Po pracujících důchodcích chtějí vrátit zrušené slevy na dani také někteří čeští živnostníci. Stát od ledna 2013 zrušil slevu na dítě a manželku těm, kteří si odečítají výdajové paušály. Ústavní soud však nedávno prohlásil, že zrušení daňové slevy pro penzisty bylo diskriminační.

Živnostníci chtějí vrátit zrušené slevy na dani (zdroj: ČT24)

Malíř pokojů Vladimír Schejbal živí kromě sebe i tři děti. Pro své podnikání přitom používá osmdesátiprocentní výdajový paušál. Ještě v roce 2012 si mohl za dítě odečíst slevu na dani ve výši 13 400 korun. Od roku 2013 však stát tyto slevy zrušil.

Vladimíru Schejbalovi tedy daně vzrostly o 40 tisíc korun ročně. „Považuju to za křivdu, protože jiní pracující různé slevy mají,“ říká Schejbal, který uvažuje o tom, že napadne zrušení daňové úlevy u Ústavního soudu. Inspirovala ho kauza penzistky Marie Adámkové, která uspěla se stížností na zrušení základní slevy pro pracující důchodce.

O podání žaloby se rozhodne do konce roku

Již získal podporu svého cechu i některých živnostenských sdružení, které mu nabízejí právní pomoc. „Chceme se zasadit o to, aby to Ústavní soud případně rozhodl jako daňovou diskriminaci,“ říká generální sekretář Cechu malířů a lakýrníků Pavel Žatečka. „Cílem této akce je najít živnostníky, kteří jsou poškozeni a diskriminováni a napravit to,“ dodává předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.

O daňovou slevu na dítě vloni přišlo zhruba 70 tisíc živnostníků. Advokát Ondřej Moravec, který u Ústavního soudu vyhrál spor pro pracující důchodkyni Marii Adámkovou, se domnívá, že živnostníci mají šanci uspět. „Je to rozlišování mezi dvěma skupinami daňových poplatníků téže daně, přičemž je sporné, zda rozlišování má rozumné ospravedlnění,“ uvažuje Moravec. O podání žaloby chtějí živnostníci rozhodnout do konce roku.

Některé živnostenské spolky však chtějí před podáním žaloby jednat s politiky. „Domníváme se, že jsme schopni to vyřešit klidnější a věcnější cestou,“ říká předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. Vláda ani opozice nicméně zatím návrat daňových slev pro živnostníky s paušály neplánují.