NKÚ: Doprava převáděním miliard ovlivnila schodek dvou státních rozpočtů

Praha – Ministerstvo dopravy převodem pěti miliard korun na žádost ministerstva financí ovlivnilo schodek státního rozpočtu v letech 2012 a 2013. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), transakci zároveň označil jako nestandardní. Bývalí ministři financí a dopravy Miroslav Kalousek (TOP 09) a Zbyněk Stanjura (ODS) tvrdí, že takový převod byl běžnou praxí. Podle ministerstva dopravy peníze pravděpodobně posloužily jako rezerva pro Státní fond dopravní infrastruktury.

Kontroloři ve své zprávě upozornili, že v poslední den roku 2012 bylo převedeno pět miliard korun z operačního programu Doprava na účet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). V únoru následujícího roku putovaly tyto peníze zpět na účet ministerstva dopravy. „Celý proces převodu prostředků – včetně žádostí a finanční kontroly – trval pouhé dva pracovní dny,“ tvrdí NKÚ.

Jako důvod převodu ministerstvo dopravy údajně uvedlo „optimalizaci finančních operací státního rozpočtu na rok 2012 a řízení likvidity státu“. Transakce ovlivnila nejen ekonomické výsledky resortu dopravy, ale taky schodek státního rozpočtu v roce 2012 a vzhledem k vratce i v roce 2013. Tento rok měl být předvolební, volby se však po pádu Nečasovy vlády uskutečnily už v říjnu 2013.

Schodek státního rozpočtu v roce 2012 činil 101 miliard korun, schválený rozpočet počítal s deficitem 105 miliard. Loni skončil rozpočet ve schodku 80,9 miliardy korun, schválen byl deficit 100 miliard korun.

„Běžná praxe byla, že pokud SFDI nestihl poskytnout dotace z Operačního programu Doprava jejich konečnému příjemci, nebo je koneční příjemci nevyčerpali, SFDI vrátil peníze ministerstvu dopravy nejpozději do 20. prosince. V tomto případě ale došlo na základě výzvy ministerstva financí 28. prosince 2012 k převodu prostředků opačným směrem, tedy z ministerstva dopravy na SFDI,“ sdělila mluvčí NKÚ Olga Málková.

Mluvčí resortu dopravy Martin Novák transakci vysvětlil tím, že nejspíš vytvořila rezervu pro SFDI, aby mohl hned ze začátku roku platit faktury. „Rezerva však využita nebyla, a proto došlo k jejímu vrácení do rozpočtu ministerstva dopravy. Peníze byly převedeny v rámci resortu a plně v souladu s právními předpisy i rozpočtovými pravidly,“ zdůraznil Novák. Ředitel SFDI Tomáš Čoček doplnil, že prostředky zůstaly po celou dobu v České národní bance a uvnitř resortu.

Ministerstvo převádělo miliardy, NKÚ to považuje za nestandardní (zdroj: ČT24)

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09), jenž řídil ministerstvo financí v době, kdy k převodu peněz došlo, se nejedná o nic nestandardního. Dokazují to prý státní závěrečné účty za posledních dvacet let. „Účetně se schodek v roce 2012 zvýšil, v roce 2013 snížil, nikdo nic neukradl,“ uvedl Kalousek. Spekulace o snaze vylepšit schodek rozpočtu v roce 2013 odmítl.

Také někdejší ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) považuje převod za standardní. Podotkl, že se uskutečnil na žádost ministerstva financí. „Podle mě je důležité, že se nic neztratilo, a jestli to šlo z jednoho státního účtu v prosinci tam a v únoru zpátky, já to skutečně považuji za účetní operaci,“ řekl Stanjura. NKÚ nicméně oponoval, že na podobnou operaci jeho kontroly dosud nenarazily – neznamená to však, že k ní nemohlo dojít.

Úřad také zjistil, že ministerstvo dopravy při inventurách majetku za roky 2011 až 2013 nedohledalo výpočetní techniku a software za desítky milionů korun. „Inventury výpočetní techniky navíc neprováděli zaměstnanci, kteří k tomu byli určeni,“ shledal úřad. Ministerstvo dopravy podle něj v roce 2013 neevidovalo ani počty licencí k počítačovým programům.