Restrukturalizace OKD: O práci přijde 300 lidí

Ostrava – Těžební společnost OKD potvrdila, že chystá propouštění. Od ledna 2015 přijde o práci kvůli restrukturalizaci podniku celkem 300 zaměstnanců, z toho 200 dělníků a 100 lidí v administrativních pozicích. Celkový počet zaměstnanců firmy, která se dlouhodobě potýká s nízkými cenami uhlí a provádí řadu úsporných opatření, přesahuje 11 000.

OKD propustí na 300 lidí (zdroj: ČT24)

Tři stovky lidí svou práci opustí na konci letošního roku. Výpověď dostali zaměstnanci napříč všemi šachtami z ostravsko-karvinského revíru. „Na odchodu jsme se domluvili především s lidmi v důchodovém nebo předdůchodovém věku. Propuštění zaměstnanci mají nárok na šest měsíčních platů. Zároveň jim chceme pomoci s hledáním nového pracovního uplatnění nebo zahájením vlastního podnikání,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt s tím, že propouštění bylo dohodnuto s odborovými organizacemi.

„Cílem je zefektivnit fungování OKD a vytvořit štíhlejší firmu, jejíž podnikání bude udržitelné a konkurenceschopné i při současných mimořádně náročných podmínkách na světových trzích s černým uhlím, kde se ceny koksovatelného uhlí za poslední tři roky doslova zřítily o dvě třetiny. Počet zaměstnanců je nutné přizpůsobit objemu těžby, která bude v budoucnosti postupně klesat,“ dodal Síbrt.

„S výjimkou opatření, která vedou ke zvýšení bezpečnosti našich zaměstnanců, šetříme napříč celou společností – to znamená, že jsme snížili investice, snažíme se recyklovat materiál v nejvyšší možné míře a tak dále,“ ujistil mluvčí OKD Marek Síbrt.

I předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík si je vědom toho, že pokles těžby se musí projevit ve stavech zaměstnanců. „Cíl je, aby to bylo sociálně nejpřijatelnější, to znamená u lidí, kteří jsou nějakým způsobem zabezpečeni,“ vysvětlil předák. Odboráři již naznačili, že pokud se nezlepší situace na trhu s uhlím, tato vlna propouštění pravděpodobně nebude poslední. Pro zotavení firmy bude klíčový hlavně příští rok.

„Nevěřím tomu, že se pro ně zajistí v rámci rekvalifikace nějaké zaměstnání. Tito lidé jsou zdravotně heandicapováni a těžko najdou práci. (…) Ono to není jenom 300 lidí. Já mám informace, že by mělo dojít k většímu snížení počtu pracovních míst,“ říká Jan Sábel, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu.

„Úřad práce je připraven pracovat s lidmi přímo na jednotlivých šachtách, pokud si o to jejich zaměstnavatel zažádá. To ale nic nemění na skutečnosti, že lidé v předdůchodovém věku, kteří pracovali celý život na šachtě, se na trhu práce velmi těžko uplatní. Složitá je i jejich rekvalifikace,“ upozornila redaktorka ČT Pavla Daňková.

S problémy se potýká celá mateřská skupina

Nízké ceny uhlí ohrožují provoz OKD a zejména jejího černouhelného Dolu Paskov na Frýdeckomístecku již delší dobu. Podle managementu je důl prodělečný. Společnost proto uvažovala o jeho uzavření ke konci letošního roku. S vládou se ale nakonec dohodla, že těžbu prodlouží do roku 2017, výměnou za to stát zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro propuštěné horníky. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dokonce připustil možnost, že by stát OKD mohl koupit (čtěte víc).

Restrukturalizací prochází nejen OKD, ale také celý holding NWR, do něhož česká těžební firma patří. Věřitelé NWR schválili plán restrukturalizace koncem srpna, skupina díky němu sníží nominální zadlužení z 825 milionů eur (23 miliard korun) na 500 milionů eur (14 miliard korun) a odvrátí hrozící bankrot. Součástí opatření byla také emise nových akcií v hodnotě 118 milionů eur (3,3 miliardy korun).

„Společnost NWR není tímto krokem definitivně zachráněna, spíše bych řekl, že získala čas na to, aby nějakým způsobem zlepšila svoje hospodaření, aby se mohla dožít zlepšení situace na trhu s uhlím. Času ale nezískala zase až tolik, odhadem tak jeden, jeden a půl roku,“ řekl tehdy makléř FIO banky Daniel Marván (čtěte víc). NWR se v letošním prvním pololetí podařilo snížit ztrátu na 57 milionů eur z 396 milionů eur před rokem.