Pražský dopravní podnik dostal pokutu za nevypsání soutěže

Brno – Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 600 tisíc korun pro Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPHMP). Ten zadal zakázku na řídící dopravní systémy bez nevypsání soutěže.

„Dopravní podnik hlavního města Prahy skutečně obdržel rozhodnutí, ve kterém ÚOHS potvrdil dříve uloženou pokutu ve výši 600 tisíc korun. Rozhodnutí v současné době analyzujeme. K obsahu samotného rozhodnutí se vyjádříme po jeho detailní analýze,“ sdělil mluvčí DPHMP Jiří Štábl.

Dopravní podnik v tomto případě použil jednací řízení bez uveřejnění, které je podle zákona umožněno pouze v ojedinělých případech. Podle ÚOHS ale podmínky pro jeho použití v tomto případě splněny nebyly.

Dopravní podnik na svou obranu uváděl, že řídicí systémy jsou duševním vlastnictvím společnosti Xanthus a. s. a z těchto důvodů nebylo možné zadat zakázku jiné firmě. Zástupci DPHMP nebyli ale úřadu schopni předložit licenční smlouvy, které by prokazovaly právě existenci autorských práv společnosti Xanthus k řídicím systémům. Stejně tak se jim nepodařilo dokázat, že by zakázku jiná firma nezvládla.

„Postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ dodal Rafaj. Podle něj nelze vyloučit, že v případě správného postupu mohl dopravní podnik obdržet nabídky od většího počtu dodavatelů. A ty by pro něj mohly být i výhodnější.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tak potvrdil své předchozí rozhodnutí ze začátku června.