Citibank se v Česku zaměří na firmy, retailové služby prodá

New York/Praha – Americká bankovní skupina Citigroup oznámila, že ukončí činnost v oblasti drobného bankovnictví na 11 trzích, kde se chce soustředit výhradně na služby institucionálním zákazníkům. Je mezi nimi i Česká republika. Skupině ve třetím čtvrtletí vzrostl čistý zisk o 13 % na 3,7 miliardy dolarů (80,5 miliardy korun).

Služby drobným klientům Citibank včetně provozu poboček a dalších obchodních míst zatím zůstávají v Česku nezměněny. Banka ovšem zahájila přípravu na prodej tohoto segmentu. „Očekává se, že po obdržení příslušných regulatorních souhlasů a při příznivých tržních podmínkách budou tyto procesy z velké části dokončeny do konce roku 2015,“ uvedla v prohlášení.

Do skupiny 11 zemí patří kromě Česka ještě Maďarsko, Japonsko, Egypt, Nikaragua, Panama, Peru, Kostarika, Salvador, Guam a Guatemala. Banka navíc přestane poskytovat spotřebitelské půjčky v Jižní Koreji.

„Česká republika zůstává pro Citi důležitým trhem a Citi zde bude pokračovat v poskytování bankovních produktů a služeb pro institucionální a firemní klienty,“ dodala mluvčí tuzemské Citibank Eva Chaloupková.

Citibank působí v tuzemsku jako pobočka Citibank Europe, která je registrovaná v Irsku a vlastní bankovní licenci pro celou Evropskou unii. Citigroup, globální společnost poskytující finanční služby, spravuje přibližně 200 milionů klientských účtů a podniká ve více než 160 zemích světa. Její tržby se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o 9 % na 19,6 miliardy dolarů. Podle banky pomohly hospodaření zejména lepší výsledky u problematických aktiv z doby finanční krize.

Vydáno pod