Průzkum: Více než dvě třetiny firem schvalují sankce proti Rusku

Praha – Téměř 70 % tuzemských firem se domnívá, že postup západních států vůči Rusku je vzhledem k dění na Ukrajině správný, neboť je třeba hájit demokratické hodnoty. Vyplývá to z průzkumu, který pro agenturu ČTK uskutečnila v polovině září ČSOB. Šetření se zúčastnilo více než 500 tuzemských podniků. Polovina z nich by prý sankce ještě zpřísnila.

Průzkum ukázal, že přibližně stejný podíl firem, který schvaluje sankce, zároveň míní, že ztráty způsobené odvetnými postihy z ruské strany nejsou příliš vysoké. Většina podniků vyjádřila ochotu je podstoupit.

„Téměř 70 procent firem považuje sankce za správné opatření a zároveň se domnívá, že ekonomické ztráty Evropy nejsou příliš velké. Je zajímavé, že téměř polovina z nich by sankce dokonce přitvrdila,“ komentoval výsledky výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Firmy nemají jednotný názor na to, zda by společnosti, které v důsledku sankcí přišly o zisk, měly dostat od státu finanční kompenzaci. Mírná většina firem (55 %) s tímto opatřením nesouhlasí. Náhrady by od státu spíše požadovaly firmy, na něž mají sankce přímý vliv.

Raději než kurzarbeit by firmy snížily pojištění

Pro zavedení tzv. kurzarbeitu (podrobnosti si přečtěte zde) nebo snížení zdravotního a sociálního pojištění placeného z peněz zaměstnavatelů se nicméně vyslovily tři čtvrtiny podniků. Ke druhému jmenovanému opatření se přitom podnikatelé přiklánějí častěji.

Sankce ze strany EU cílí na kapitálový trh, vojenský průmysl, zboží dvojího užití a citlivé technologie pro těžbu ropy. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) povedou k poklesu tržeb českých firem o více než 2 miliardy korun a ohrožení 700 pracovních míst. Odvetné sankce Ruska, tedy embargo na dovoz potravin a zemědělských produktů, prý sníží tržby o 300 milionů korun a dotknu se 130 pracovních míst.

Výroba v podniku Škoda Plzeň
Zdroj: ČT24/ČTK

Ostrý nesouhlas se sankcemi už dříve vyjádřil prezident Miloš Zeman. Podle něj jsou kontraproduktivní a měly by se zrušit. S tímto poselstvím vystoupil na konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos. Jedním ze zakladatelů akce je ruský oligarcha Vladimir Jakunin, blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina (více zde).

Nepřímé dopady sankcí v tuzemsku hlásí zejména zemědělci – na český trh podle nich míří z okolních států zelenina a ovoce původně určené na vývoz do Ruska. Pěstitelé se snaží této produkce zbavit, a proto ji nabízí za dumpingové ceny (čtěte víc). Naproti tomu strojírenské firmy zatím sankce výrazněji nepocítily, bojí se ale příštího roku (více zde).

Na opačné straně už lidé a firmy dopady západních sankcí pociťují – rubl dlouhodobě oslabuje a ceny rostou. Západní investoři navíc z Ruska odcházejí ve velkém. Centrální banka se snaží padající měnu zachránit obřími intervencemi (čtěte víc).