Česko má rekordní počet dolarových milionářů

Praha – V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o téměř osm procent na rekordních 19 400 lidí. Celosvětový růst dosáhl úrovně téměř 15 procent, globální počet dolarových milionářů se tak vyšplhal na 13,7 milionu. Vyplývá to ze zprávy firem Capgemini a RBC Wealth Management. Největší koncentraci lidí, jejichž investovatelný majetek přesahuje hodnotu jednoho milionu dolarů (zhruba 21,5 milionu korun), opět vykázala Severní Amerika. Stále víc se na ni ale dotahuje Asie.

Česko má rekordní počet dolarových milionářů (zdroj: ČT24)

Hodnota majetku dolarových milionářů se celosvětově zvýšila o 14 % na rekordních 52,6 bilionu dolarů. Stojí za tím hlavně zlepšení ekonomiky a růst akciových trhů. Nárůst počtu milionářů zaznamenaly všechny regiony. Nejvíc jich je v Severní Americe, ovšem rozdíl oproti druhé Asii se postupně zmenšuje – podle aktuální statistiky činí méně než 10 000 lidí. Jsou ale i země, kde bohatých lidí meziročně ubylo – například Mexiko, Brazílie nebo Rusko.

O kolik se zvýšil počet dolarových milionářů?

  • Severní Amerika 16 % (4,33 milionu)
  • Asie 17 % (4,32 milionu)
  • Evropa 12 % (3,83 milionu)
  • Latinská Amerika 4 % (0,5 milionu)

Dolaroví milionáři jsou definováni jako ti, kteří mají investovatelné jmění jeden milion dolarů a více, s výjimkou hlavního bydliště, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé potřeby.

„Tento rok byl jeden z těch rekordních a od roku 2000 druhý nejúspěšnější v nárůstu bohatství a počtu milionářů,“ konstatoval šéf tuzemské Capgemini Zdeněk Přibyl. „Za růstem jejich bohatství stojí to, že největší světové banky pumpují do ekonomik levné peníze, což žene nahoru akcie, hodnotu firem i realit,“ upozornil redaktor týdeníku Euro Vladan Gallistl.

Kolik vlastní dolaroví milionáři?

  • 1 až 5 mil. USD – 12,4 milionu lidí
  • 5 až 30 mil. USD – 1,2 milionu lidí
  • více než 30 mil. USD – 128 000 lidí

Studie, která sesbírala informace od 4 400 respondentů z celého světa, uvádí, že se dolaroví milionáři loni začali více zaměřovat na investice. Více než třetinu majetku přitom uchovávají mimo svůj domovský region (rok předtím šlo pouze o čtvrtinu). Na vysoké úrovni stále zůstává podíl bohatství držený v hotovosti (27 %).

Autoři zprávy očekávají, že celosvětové bohatství dolarových milionářů dál poroste a do roku 2016 dosáhne nového rekordu 64,3 bilionu dolarů. Ve srovnání s rokem 2013 by se jednalo o 22procentní růst. „Silný růst se očekává ve většině regionů, v popředí bude oblast Asie a Tichomoří s předpokládaným meziročním růstem 9,8 %, což z této oblasti podle odhadů udělá v roce 2014 region s největším počtem dolarových milionářů,“ píše se v dokumentu. O rok později by tentýž region měl vykázat i celkově největší bohatství.

Kde je nejvíc dolarových milionářů?

  1. USA – 4 miliony lidí
  2. Japonsko – 2,3 milionu lidí
  3. Německo – 1,1 milionu lidí
  4. Čína – 760 000 lidí