Razantní zvýšení poplatků povede k propouštění i ztrátám, tvrdí těžaři

Praha – Těžaři nesouhlasí s plánem ministerstva financí zvýšit až desetinásobně poplatky z dolování hnědého uhlí. Ministrovi průmyslu Janu Mládkovi na dnešní schůzce sdělili, že takto razantní změna povede k propouštění, zmrazení investic i ztrátě několika miliard korun za rok. Návrh vzešel už dříve z koaličních dohod. Právě Mládkův resort dostal za úkol normu technicky připravit.

Mládek dnes těžařům opakovaně zdůraznil, že jeho ministerstvo není autorem návrhu. Zvýšení je ale podle něj nutné, protože k úpravě poplatků nedošlo od roku 1992.

Ministr také dodal, že po sérii jednání by současný návrh mohl počítat se 4,5procentním navýšením. To by ve výsledku přineslo státnímu rozpočtu zhruba jednu miliardu korun. I podobná výše je ale pro hnědouhelné společnosti „obtížně stravitelná“. Mládek se chce proto znovu sejít s ministrem financí Andrejem Babišem.

S plánem změnit poplatky za těžbu nerostů přišlo letos v dubnu ministerstvo financí. To tehdy současný systém označilo za nevýhodný pro stát. Od změny si slibovalo zvýšení příjmu státní kasy o více než 3,6 miliardy korun.

Pokud by novela horního zákona zavedla desetinásobně vyšší poplatky, podle těžebních společností by v příštích letech mohlo ztratit práci přes 3 000 horníků. Zhruba stejný počet pracovníků by ztratil zaměstnání u dodavatelských firem. „Kromě ztráty zdroje obživy pro tisíce lidí by dopady pocítil i státní rozpočet jak kvůli propadu výběru daní a povinných odvodů, tak kvůli zvýšeným výplatám podpory v nezaměstnanosti a sociálních dávek,“ doplnil Jiří Pöpperl, předseda představenstva Sokolovské uhelné.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje novelu horního zákona na základě usnesení vlády z letošního května. Vedle navýšení poplatků z vydobytého nerostu má dojít ke zvýšení úhrady z dobývacích prostor na 1 000 Kč za jeden hektar za rok, přičemž způsob výpočtu úhrady zůstane stejný jako v současnosti.