Pojištovny na stopě podvodům: Pomáhají detektivové i hi-tech pomůcky

Praha – Nekale se obohatit na pojišťovnách – cíl, který stále většímu množství lidí není cizí. V průměru každá desátá nahlášená nehoda je podvodem. Tuzemské pojišťovny proto na tento trend reagují a využívají moderní metody kontrol i služby specializovaných detektivů. Jen letos už pojišťovny odhalily nesrovnalosti za 700 milionů korun.

Právě kvalitní technické prostředky jsou důvodem, proč se pojišťovnám daří odhalovat mnohem více případů. Mezi nový výdobytek patří třeba hlasový analyzátor, který funguje jako telefonický detektor lži. „Dokáže vnímat a rozeznávat emoce obsažené v hlase. Když dotyčný lže, software upozorní, že něco není v pořádku,“ popsal Ludvík Bohman z pojišťovny Allianz.

Odhalovat neupřímné jednání přitom nepomáhá jen technika, ale i lidské zkušenosti. Stále častěji si pojišťovny najímají detektivy, kteří mají jediný úkol: Prověřit, zda je pravda vše, co klient tvrdí. Podvody navíc čím dál častěji páchají i organizované skupiny. V takovém případě se pak ověřování podobá téměř detektivním scénářům - včetně speciálních programů, animací či složitých map lidí a vztahů.

Celkem pak pojišťovny už od ledna zabránily škodě za více než půl miliardy korun. Částka je přitom o 7 procent vyšší než před rokem. Nejčastěji se řidiči snaží podvádět s pojištěním automobilů a popisují nehody, které se nikdy nestaly.

Pojistné podvody u vybraných pojišťoven
Zdroj: ČT24

Nejproblematičtějším územím je tradičně Praha, na kterou připadá téměř polovina všech odhalených podvodů. „Již po několikáté se potvrdilo, že podvodníkům svědčí anonymita hlavního města. Meziročně jsme zde zaznamenali nárůst pokusů o více než 50 %,“ vysvětluje Jaromír Kaděra, ředitel útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny.

Na druhém konci žebříčku se potom umístily Zlínský kraj a Vysočina. Spolu s Olomouckým krajem patří mezi regiony, kde se podvádí nejméně.