Další stávka: Spoje ČD do Německa budou o víkendu končit v Drážďanech

Frankfurt - Odborový svaz německých strojvůdců GDL vyhlásil další stávku za zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby. Protest začal už dnes v 15:00 SELČ v nákladní dopravě. V sobotu ve 2:00 se rozšíří i na osobní dopravu a má skončit v pondělí ve 4:00. Krátce před začátkem dnešní stávky však obdržel svaz GDL od vedení Deutsche Bahn novou nabídku na zvýšení mezd - výměnou za ukončení stávky. Postoj odborářů zatím není znám.

Podle informací Českých drah budou v sobotu a neděli dálkové vlaky typu EuroCity a EuroNight ve směru Praha - Berlín končit v Dráždanech, kam by měly jezdit bez omezení. Ze saské metropole budou ve směru do Česka také vypravovány. V úseku z Drážďan dále do německého vnitrozemí budou tyto spoje odřeknuty. Obdobná opatření platila již během předchozí stávky ze středy na čtvrtek. 

Němečtí strojvůdci stávkovali od konce srpna již čtyřikrát. Poslední čtrnáctihodinová stávka skončila teprve ve čtvrtek a narušila i spojení mezi Berlínem a Prahou. Odboráři se snaží prosadit zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby z 39 na 37 hodin týdně. Předseda GDL Claus Weselsky vyzval německou železniční společnost Deutsche Bahn k jednání. Dodal, že svaz je v případě konstruktivních rozhovorů připraven k ústupkům.

Vedení DB mezitím předložilo nový návrh. Podle agentury DPA obsahuje třístupňové zvýšení mezd v příštích 19 měsících o celkem pět procent. V příštím roce chce dopravce navíc přijmout dalších 200 strojvůdců, což by mělo zlepšit plánování směn. Nabídka je určena výhradně pro strojvedoucí, dráhy jsou však připraveny jednat o mzdách i s dalšími profesními skupinami. Svaz GDL se zatím nechtěl k nové nabídce vyjadřovat.

Vydáno pod