Zeman v Číně podpořil vznik letecké Hedvábné stezky

Čcheng-tu (S'-čchuan) – Prezident Miloš Zeman se dnes zúčastnil zahájení Západočínského mezinárodního veletrhu, na kterém vystavuje i několik českých firem, například společnosti Škoda a Home Credit nebo sklářské a strojírenské podniky. Při svém projevu prezident podpořil obchod mezi oběma zeměmi, kterému má pomoci vznik česko-čínského leteckého spojení, jež označil za novou Hedvábnou stezku.

Prezident veletrh zahájil projevem, ve kterém zdůraznil nutnost podpory vzájemného potkávání lidí, například při turismu. V souvislosti s tím vyjádřil také podporu vybudování linky mezi Prahou a městem Čcheng-tu v provincii S'-čchuan, v němž se veletrh odehrává. Vedle toho se mluví i o zřízení pravidelné linky mezi Prahou a Šanghají. K přímé lince dnes Zeman řekl, že by mohla mít mezipřistání v Moskvě. „Někde se mezipřistávat musí a tím by to vytížení mohlo být podstatně, podstatně vyšší,“ řekl prezident.

Miloš Zeman před návštěvníky mluvil rovněž o možné ekonomické spolupráci mezi Českem a provincií S'-čchuan. Jednou z možností, jak toho dosáhnout, je podle něj právě vznik nové Hedvábné stezky, která by měla podobu leteckého mostu.

Čína nás nyní bere jako představitele střední a východní Evropy, což je zásadní změna, protože po dlouhou dobu jsme s Čínou měli jedny z nejhorších vztahů ze států Evropské unie, soudí sinolog Štěpán Pavlík. Zemanova návštěva je „zásadní cesta, po vzniku samostatné ČR byl na návštěvě pouze jednou Václav Klaus,“ řekl ve Studiu ČT24.

Prezident Zeman se na veletrhu zúčastnil podpisu tří dohod, které stvrdil za Středočeský kraj a Nymburk jejich hejtman a starosta Miloš Petera. Středočeský kraj uzavřel memorandum s provincií S'-čchuan o upevnění ekonomické a obchodní spolupráci a dohodu o partnerství se skupinou Changhong. Za Nymburk Petera podepsal dohodu o spolupráci s čínským městem Mien-jang. Zároveň byla podepsána smlouva mezi českou a čínskou soukromou společností o výcviku pilotů.

Prezidentova návštěva veletrhu je začátkem jeho oficiální návštěvy Číny, která potrvá do pondělí, kdy se má setkat s tamním prezidentem a premiérem. Jeho doprovod čítá téměř pět desítek českých podnikatelů, ale cestují s ním i politici nebo policejní prezident. Zemanova kancelář musela pro celou delegaci vypravit dvě letadla. Podnikatelé mají v Číně v plánu podepsat několik předjednaných kontraktů a návštěvu chtějí využít také ke sjednání nových smluv nebo k navázání nových partnerství.

Mezi podnikateli je i bývalý premiér Petr Nečas, který zastupuje firmu Delta Capital, nebo bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa za společnost StrategyOne. Do Číny se vydali i zástupci českých strojírenských podniků, pivovaru Lobkowicz, vinařství nebo vysokých škol.

Zeman dnes na veletrhu jednal s místopředsedou čínské vlády Ma Kchajem o přímé lince z Číny do Prahy. „Na tom jednání zazněla i zajímavost o plánovaném projektu animovaného seriálu Krtek a panda. Je to takové symbolické spojení české typicky animované postavičky a čínského národního symbolu,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident se dnes zastavil také u stánků českých firem. U společnosti Škoda si například prohlédl pro čínský trh upravený model automobilu Yeti, který je o něco delší než evropský model a dodáván je s náhradním kolem připevněným na zadních dveřích. Prohlédl si i sklářskou expozici nebo vystavená letadla českých firem.