Škoda pomůže s dostavbou ukrajinské jaderné elektrárny

Kyjev/Plzeň – Plzeňská Škoda JS by se měla podle agentury TASS podílet na dostavbě Chmelnycké jaderné elektrárny na západě Ukrajiny. Toto údajné prohlášení ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka podpořila sama firma, když tento týden oznámila, že chce s ukrajinskou elektrárenskou společností Energoatom rozšířit spolupráci a nahradit jí ruské služby.

„Pro nás je tento záměr Ukrajiny z obchodního hlediska velmi zajímavý. Žádná konkrétní jednání o naší účasti nebyla, takže se zatím nedá stanovit objem dodávek,“ řekl dnes zdroj z vedení plzeňské firmy, který si nepřál uvádět své jméno, a dodal, že Škoda JS neuvažuje o roli generálního dodavatele dostavby elektrárny.

Na určité spolupráci se ale Škoda JS s ukrajinskou stranou už dohodla. „S ukrajinskou elektrárenskou společností rozvíjíme obrovské obchody, protože vzhledem k současné situaci má zájem rozšířit kontakty se Škodou JS, která nabízí některé služby, jež Energoatom dříve nakupoval v Rusku,“ řekl na konci září generální ředitel Škody JS Miroslav Fiala a dodal, že podnik má šanci, že dodávky na Ukrajinu rozšíří.

Zájem o spolupráci je evidentně i na straně ukrajinské vlády. Premiér Jaceňuk podle agentury TASS nařídil Energoatomu, aby urychlil dostavbu reaktorů tři a čtyři Chmelnycké elektrárny ve spolupráci se společnostmi evropskými, nikoli ruskými. „Měla by být dokončena dostatečně rychle a v prvé řadě za pomoci evropských partnerů. Nejsme s Ruskem, jsme s Českou republiku, kontrakt uzavřeme se Škodou,“ dodal ukrajinský premiér. Háček je v tom, že Škodu JS od roku 2004 vlastní ruská strojírenská společnost OMZ.

Od Rusů k Čechům

  • Na dokončení zbývajících dvou reaktorů se původně Ukrajina dohodla s Ruskem, kontrakt obě země uzavřely v červnu 2010, připomněl portál nrcu.gov.ua. Podle této dohody mělo Rusko zajistit finance na stavbu i na spuštění obou jednotek. 
  • V říjnu téhož roku ruská banka Sberbank oznámila Energoatomu, že mu na dokončení reaktorů poskytne tříletý úvěr ve výši jedné miliardy dolarů za podmínky, že Kyjev do projektu investuje nejméně 15 procent celkových nákladů.
  • V květnu 2011 Energoatom vyjádřil nespokojenost s vysokým úrokem půjčky a letos v létě vedení ukrajinské společnosti spolupráci s ruským Rosatomem zastavilo. Ukrajina podle agentury TASS dala na vědomí, že v této záležitosti začala spolupracovat s Českem, jehož nabídka je lukrativnější.
  • Podle portálu vestiua.com se o dostavbu elektrárny zajímalo také americko-japonské konsorcium Westinghouse.

Premiér Jaceňuk vidí v dostavbě elektrárny další krok k získání energetické nezávislosti země, ke které by podle něj mělo přispět i zvýšení kapacity vodních elektráren a alternativních zdrojů energie.

Chmelnycká jaderná elektrárna se nachází asi 260 kilometrů západně od Kyjeva. První reaktor tohoto zařízení byl uveden do provozu na konci roku 1987. Druhý tlakovodní reaktor typu VVER byl zprovozněn v roce 2004. Na Ukrajině jsou v současné době v provozu čtyři jaderné elektrárny, které vyrábějí energii v 15 blocích.

Vydáno pod