Turisté jako oběti: V Peru se padělají bankovky ve velkém

Lima – V Peru kvete padělání bankovek. Tamní policie zatkla další gang penězokazů, u něhož zabavila falešné dolary a eura za miliony. Oběti podvodů jsou v zemích Jižní Ameriky hlavně turisté, kteří si rozměňují v pouličních směnárnách.

Peru jako oblíbený cíl turistů i světová jednička v produkci padělaných dolarů. Posledním úlovkem je místní gang, který kromě falešné americké měny chtěl pustit do oběhu i eura a bolivijská platidla. „Byl to sklad naplněný padělanou cizí měnou, šlo o americké dolary a eura. V případě dolarů jsme našli listy s natištěnou hodnotou šesti milionů dolarů a 400 tisíc eur,“ podotkl vedoucí oddělení pro vyšetřování podvodů Walter Escalante.

Letos už peruánské úřady zadržely za padělání deset lidí, kterým zabavily peníze v hodnotě přes 15 milionů dolarů. Nárůst kriminální činnosti pokračuje i přes opatření Spojených států – Američané loni vydali nové stodolarové bankovky s komplikovanějšími bezpečnostními prvky. Ty se totiž falšují nejčastěji.

Ochranu měny zpřísňuje i Evropská unie. Naposledy před pár týdny pustila do oběhu zbrusu novou desetieurovou bankovku. Ta je kromě hologramu a vodoznaku opatřená i smaragdově zeleným číslem. To při naklonění vytváří světelný efekt, který se pohybuje nahoru a dolů. „Na každé bankovce jsou ochranné prvky pro laiky nebo pro běžnou kontrolu, existují informační materiály,“ podotkl ředitel KARTO K Roman Kudla.

Kdo si je nastuduje a věnuje pár vteřin kontrole ochranných prvků, padělek rozezná. Při návštěvě Peru, ale i dalších zemí tak předejde nepříjemnostem.

Padělané dolary jsou v Peru na denním pořádku (zdroj: ČT24)