Rychetský chce zamezit uměle vyvolaným insolvencím

Praha – Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský chce změnu právní úpravy insolvenčního řízení, a to zejména kvůli uměle vyvolaným insolvencím. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Soudy by měly prověřovat, kdo návrh podal a údajný dlužník by pak měl dostat alespoň krátkou lhůtu k obraně, než se jeho jméno objeví v insolvenčním rejstříku. Na konkrétní případy mají prý také lépe dohlížet státní zástupci a policisté.

Insolvence označil Rychetský za největší problém české legislativy. Současný stav podle něj neprospívá ani ekonomice, ani věřitelům, ani dobrému jménu justice. Systém se totiž těžko vypořádává s falešnými návrhy a pokusy o zneužití insolvencí.

  • Pavel Rychetský v OVM: „Insolvenční dlužník, ten na koho je podán návrh, nemá možnost se k němu vůbec vyjádřit dopředu, to znamená dřív, než spadne do insolvence, dřív, než spadne do rejstříku, než je mu zcela zablokován majetek.“

I když se později podaří insolvenci zvrátit a prokázat, že nárok je smyšlený, firma už může být prakticky zlikvidovaná. V případě, kdy insolvenci navrhuje evidentní bílý kůň, prokazatelně nastrčená osoba, třeba bezdomovec nebo fingovaná firma, by prý měla zakročit policie. „Je to jasně jedna z forem závažného trestného činu podvodu,“ uvedl Rychetský.

Insolvenční soudy navíc podle předsedy Ústavní soudu rozhodují nejednotně a nepředvídatelně, nepředstavují tak právní jistotu a stabilitu. „Ta insolvenční řízení trvají léta a skutečně působí jako samostatný způsob likvidace. Ale že tam je vědomá protizákonná činnost ze strany soudců, to si vůbec netroufám říct,“ řekl Rychetský.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)