Slovenští poslanci zatrhli dětem sladkosti na školách

Bratislava - Slovenský parlament zakázal prodej cukrovinek, slazených nápojů a jiných nezdravých potravin na školách. Poslanci tak chtějí bojovat s obezitou dětí. Pokud novelu schválí prezident, žáci si od ledna příštího roku ve škole nekoupí ani výrobky rychlého občerstvení, zmrzlinu nebo potraviny s větším obsahem soli. Zákon už dříve kritizovali potravináři. Také z českých školních automatů by měly do budoucna zmizet nezdravé potraviny. Tato tematika se objevuje v novele školského zákona ministra školství Marcela Chládka (ČSSD).

Z průzkumu vyplynulo, že na Slovensku trpí nadváhou nebo obezitou zhruba každý sedmý žák ve věku 11 až 15 let. U dospělé populace je výskyt nadváhy ještě rozšířenější.

Slovenští žáci si zřejmě od nového roku budou muset zvyknout na to, že si sladkosti ve škole k svačině nekoupí. Novelu zákona předložila místopředsedkyně parlamentu Renáta Zmajkovičová z vládního Směru-SD. „Cílem návrhu je zastavit dosavadní trend šíření obezity zejména u dětí školou povinných a u mládeže,“ zdůvodnila poslankyně svůj návrh.

Pokuta až 500 eur

Při hlasování poslanci podpořili pozměňovací návrh, který zákaz prodeje vybraných produktů na školách ještě rozšířil na prakticky všechny slazené nápoje. Za porušení zákazu hrozí provozovatelům bufetu pokuta od 50 do 500 eur.

Někteří opoziční poslanci považují nápad za dobrý, znění zákona se jim ale nezamlouvá. Například exministr školství Martin Fronc (KDH) podle serveru Sme.sk řekl, že chránit je ušlechtilý cíl. "Akorát si nemyslím, že zvolená cesta je dobrá," poznamenal. On sám je přesvědčen, že pokud je třeba zákaz, může to udělat přímo ředitel nebo rodičovská či školská rada. "Nepokládám za dobré, pokud takové věci posouváme do zákonné normy," dodal.
Jana Kissová (SaS) zase poukázala na to, že děti sice nebudou smět kupovat pagáče, v jídelně ale mohou nadále dostávat polévku z prášku.

Proti omezení nabídky školních bufetů se už dříve postavili potravináři, podle nichž by se zákaz vztahoval i na prodej celozrnného pečiva nebo loupáků. Potravinářská komora Slovenska tvrdila, že podobné restrikce schválené v Maďarsku nebo Rumunsku se minuly účinkem, protože prý stoupl prodej cukrovinek v okolí škol.

  • Dánsko a Maďarsko si předloni odhlasovaly takzvanou „daň z tuku“, která byla uvalena třeba na smažené brambůrky.
Děti
Zdroj: ČT24

Do boje s dětskou obezitou jde i česká vláda

Také čeští odborníci v minulosti upozornili na širokou nabídku sladkostí v bufetech a v automatech na školách v ČR. Nezdravé potraviny a nápoje chce ministerstvo školství zakázat vyhláškou, která by mohla platit od roku 2015. „Pokud by se nárůst obezity podařilo snížit jenom o pět procent, českému zdravotnictví by to ročně ušetřilo dvě miliardy,“ uvedl v květnu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). 

Ministerstvo zdravotnictví už vydalo seznam doporučených potravin. Sladkosti mají nahradit saláty, celozrnné pečivo nebo jogurty, na pití pak ministerstvo doporučuje vodu, čaj nebo mléko. Stejná pravidla by měla od příštího roku začít platit i ve školních bufetech. 

Vhodné nápoje a potraviny pro děti

  • pitná voda z vodovodu
  • ovocné a zeleninové šťávy
  • slabě mineralizované vody - neochucené či slabě ochucené
  • polotučné mléko
  • podmáslí, kefírové mléko
  • čaj
  • jogurty
  • sýry - plátkové, typu žervé – a tvarohové výrobky
  • celozrnné a vícezrnné pečivo
  • sladké pečivo: makovec, jablečné řezy, ovocné bublaniny, ořechové koláče
  • čerstvá zelenina a ovoce

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví