Německo se zřejmě recesi vyhnulo, sankce ho ale bolí

Berlín - Německá ekonomika se zatím nepropadá do recese. Hrubý domácí produkt země vzrostl v uplynulém čtvrletí o jednu desetinu procentního bodu. Dostal se tak z minusových hodnot předchozích měsíců. Předpověděl to výzkumný institut DIW. Na Německo mají negativní vliv protiruské sankce. Vývoz do Ruska se propadl víc než o čtvrtinu. V závěru roku bude ekonomika podle analytiků stagnovat.

Šéf institutu Ferdinand Fichtner upozornil, že současný slabý hospodářský vývoj není důvodem k panice, protože za ním do značné míry stojí přechodné faktory, například geopolitické napětí. 

Na německou ekonomiku totiž mají negativní dopady sankce, které na sebe v důsledku ukrajinské krize vzájemně uvalily Rusko a Evropská unie. Německý export do Ruska se podle dnešních údajů statistického úřadu v srpnu propadl o 26,3 procenta na 2,3 miliardy eur (téměř 64 miliard korun). Podle agentury Reuters tak zaznamenal nejprudší pokles od finanční krize v roce 2009.

Ruské sankce
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Německo je největším obchodním partnerem Ruska v Evropské unii

V prvních osmi měsících letošního roku se export meziročně snížil o 16,6 procenta na 20,3 miliardy eur. Už v loňském roce ale německý vývoz do Ruska klesl o více než pět procent. Unijní velvyslanci se včera sankce proti Rusku rozhodli zachovat. „Členské státy se spíše shodují v tom, že nedošlo k žádnému pozitivnímu vývoji v terénu nebo ke změně postoje Ruska, které by odůvodňovaly přehodnocení sankcí,“ řekl AFP diplomatický zdroj. Podle něho se „výrazně zhoršily vztahy“ mezi Bruselem a Moskvou.

Evropská unie vyhlásila několik fází sankcí vůči společnostem a ruským úředníkům, i proruským separatistům. Poslední série sankcí přijatá na začátku září ještě více omezuje možnosti financování na zahraničních trzích pro pět bank a šest firem působících v oblasti ruské obrany a energetiky, včetně ropného gigantu Rosněfť. Investoři EU nemohou nakupovat dluhopisy a akcie vydané těmito institucemi nebo jim poskytovat úvěry s dobou splatnosti delší než 30 dnů. Unie tehdy rovněž rozšířila opatření v oblasti zmrazení majetku a zákazu udělování víz, které se nyní týkají 119 lidí, včetně příbuzných ruského prezidenta Vladimira Putina.

  • Německý ministr financí Wolfgang Schäuble pro Bild: „Sankce vůči Rusku mají na naše hospodářství větší dopad než na jakoukoliv jinou ekonomiku v Evropě.“

Německá vláda tento měsíc výrazně snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky, a to na 1,2 procenta z původně očekávaných 1,8 procenta. Příští rok by měla ekonomika podle nové prognózy stoupnout o 1,3 procenta, zatímco předchozí výhled počítal s dvouprocentním růstem. „Nemyslím si, že snížení prognóz znamená, že hovoříme o krizi,“ prohlásil nicméně Schäuble.

Německá podnikatelská nálada je nejhorší od konce roku 2012, upozornil před pár dny mnichovský výzkumný institut IFO. Podle něj jsou podnikatelé pesimističtí už šest měsíců v řadě.