Investiční pobídky i pro call centra? Poslanci v prvním čtení souhlasili

Praha – Sněmovna v prvním čtení podpořila novelu týkající se změn v systému investičních pobídek. Podle vlády mají úpravy zajistit atraktivitu Česka pro zahraniční investory po letošním snížení maximální výše veřejné podpory. Předloha, která míří do hospodářského výboru, zavede například speciální ekonomické zóny. Dále umožní, aby na investiční pobídky dosáhla datová centra a call centra.

Od července je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech snížena ze 40 na 25 procent. Česko to znevýhodňuje například vůči Slovensku, Maďarsku, Bulharsku a Polsku. Novela zákona o investičních pobídkách by proto měla přispět k rychlejší návratnosti investičních projektů a systém pobídek zjednodušit. „Musíme prokázat, že v jiných oblastech je to tady lepší,“ poznamenal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v narážce na vyšší limit veřejné podpory v okolních státech.

Předloha zavádí mimo jiné speciální ekonomické zóny, ve kterých by byla dostupná vyšší hmotná podpora na jedno nově vytvořené pracovní místo, a to až 300 000 korun. Na pozemky a stavby v těchto zónách bude navíc možné uplatnit až pětileté osvobození od daně z nemovitostí. Speciálních ekonomických zón by mělo být pět, určí je vláda.

Investiční pobídky by také měly být poskytovány datovým centrům a call centrům, které vytvoří více než 500 pracovních míst. U projektů technologických center a center strategických služeb se zase sníží požadavek na minimální počet vytvořených míst (v případě technologických center ze 40 na 20, u opravárenských center ze 100 na 70).

Česká ekonomika
Zdroj: Kučera Michal/ČTK

Podpora by se podle návrhu kabinetu měla zaměřit právě na projekty technologických center a center strategických služeb. Ve výrobě bude omezena jen na nové závody. Investice s náklady nad 100 milionů eur budou nově podléhat zvláštnímu povolovacímu režimu ze strany Evropské komise.

Michal Kučera z TOP 09 považuje tyto úpravy za porušování rovných podmínek. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se zase přimlouval za to, aby rozhodování o dani z nemovitosti zůstalo v kompetenci obecních zastupitelstev. Zpravodaj Martin Novotný (ODS) ale neuspěl s návrhem vrátit předlohu vládě k dopracování.

„Když to obce nebudou chtít dělat, tak to dělat nebudou,“ uvedl Mládek s odkazem na možnost osvobození od daně z nemovitosti. „Rozhodně je do toho nikdo nebude tlačit,“ dodal. Jak před několika měsíci ministr průmyslu oznámil, jen za první pololetí letošního roku (tedy před snížením maximálního podílu veřejné podpory) získalo investiční pobídku celkem 84 firem z ciziny. To by mělo přinést téměř 10 000 nových pracovních míst (více zde).

Vydáno pod