Česká spořitelna opět snížila zisk, zájem o úvěry ale roste

Praha – Největší tuzemský bankovní dům snížil během letoška konsolidovaný čistý zisk o 2,2 procenta na 11,22 miliardy korun. Provozní zisk činil 16,99 miliardy korun, loni to za prvních devět měsíců bylo 17,10 miliardy korun. Nedaří se její mateřské společnosti – rakouské Erste bank. Ta se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 554 milionů eur (zhruba 15,4 miliardy Kč) po zisku 128 milionů eur před rokem.

Je to trochu paradoxní: podle údajů České spořitelny už lidé reagují na zlepšující se ekonomickou situaci a více slyší na nové úvěry včetně těch spotřebitelských. Právě objem nových spotřebitelských úvěrů se meziročně zvýšil o 2,9 procenta na 18,87 miliardy korun. Meziroční pokles čistého zisku je prý ale způsoben ostatním provozním výsledkem.

„Růst úvěrů na bankovním trhu je rychlejší než růst ekonomiky a my se na podpoře hospodářského oživení výraznou měrou podílíme. I přes stále se zvyšující regulatorní požadavky jsme schopni uspokojovat rostoucí poptávku firem i domácností po financování jejich potřeb,“ řekl předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka.

Erste Group má zaděláno na rekordní propad 

Rakouská Erste Group Bank potvrdila, že v celém letošním roce očekává rekordní ztrátu v objemu až 1,6 miliardy eur. Kvůli problémům v Maďarsku a Bulharsku to avizovala již v červenci. Čtvrtletní ztráta byla nicméně nižší, než předpokládali analytici. Ti ji podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 596 milionů eur. Za první tři čtvrtletí letošního roku prodělala společnost 1,48 miliardy eur (zhruba 41 miliard Kč). „Výsledky za prvních devět měsíců odpovídají prognózám, které jsme zveřejnili již v létě,“ uvedl šéf podniku Andreas Treichl. 

Erste
Zdroj: ČT24/Erste

Erste začátkem července varovala, že její aktivity v Maďarsku zasáhne snaha tamní vlády přenést na banky část ztrát, které Maďarům u devizových úvěrů přineslo oslabení domácí měny. Dodala, že výsledky rumunské divize negativně ovlivní zvýšení rezerv související se snahou tamní centrální banky o omezení špatných úvěrů v bankovním systému. 

Maďarský parlament v červenci schválil zákon, podle kterého budou banky muset odškodnit klienty za kontroverzní praktiky při stanovování poplatků a úroků u úvěrů a za způsob určování kurzů u devizových půjček. 

Erste letos obstála v testech Evropské centrální banky (ECB) a Evropského bankovního úřadu (EBA). Přestože se na trhu před nedělním zveřejněním výsledků testů objevily spekulace o tom, že by Erste nemusela projít, nakonec dosáhla slušných výsledků. 

Vydáno pod