Daňové výhody, nebo peníze na dosah? Životní pojistky se změní

Praha - Ušetřit na daních, nebo si moci bez sankcí libovolně vybírat peníze? Otázka, kterou bude v následujících týdnech řešit více než tři miliony Čechů. Kvůli novému zákonu se totiž od nového roku změní pravidla pro životní pojištění. Každý se bude moci rozhodnout, zda chce pojistku využívat pro daňové odpočty. V takovém případě ale nebude moci vybírat peníze až do 60 let věku. V opačné variantě může z pojistky flexibilně vybírat, ale bez daňového zvýhodnění. Opatření má zamezit zneužívání a daňovým únikům.

Filip Král představuje novinky v pravidlech životního pojištění (zdroj: ČT24)

Modelová situace u některých firem: živnostník přispívá svému zaměstnanci do pojistky až 30 tisíc korun ročně, které nemusí státu danit. Sám zaměstnanec přitom nemusí na nic čekat a z těchto svobodně vybírat. Nejde sice o nic nelegálního, oboustranně prospěšný princip jde ale proti myšlence zákona a stát v reálu přichází o daně. Tomu chce od příštího roku zabránit a zapracuje novelu, která každého pojištěnce postaví před volbu.

Během listopadu by pojišťovny měly rozeslat pojistitelům dopis. Pokud lidé nechtějí až do 60 let na peníze z účtu sahat, princip je jednoduchý. „Jestli ho budete používat jako skutečnou rezervu na stáří a postproduktivní věk, potom nemusíte většinou dělat nic, protože pojišťovny přistoupí k té změně zákona tak, že vám nabídnou plynulý přechod tak, aby nadále tento účel splňoval,“ popisuje Filip Král z České asociace pojišťoven.

Ilustrační foto
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME

Pokud je pro klienty důležitější mít peníze na dosah a nečekat do konce smlouvy, musí na dopis reagovat a zvolit právě tuto variantu. V takovém případě se ale bude muset vzdát daňových odpočtů. „Bude-li klient chtít zachovat možnost mimořádných výběrů a oželí daňové zvýhodnění, bude muset reagovat aktivně - to je dát nám to vědět,“ potvrzuje Helena Lazosová z ING pojišťovny.„Legitimní variantou je samozřejmě mít ty smlouvy dvě. Jednu z nich používat pro daňovou výhodu a druhou jako flexibilní zdroj peněz,“ dodává Král.

Podle české asociace pojišťoven přichází ročně stát kvůli daňovému zneužívání životních pojistek o zhruba půl miliardy korun.

Smluv, které splňují podmínky pro daňové zvýhodnění, je v současnosti přes 3,4 milionu, na 374 tisíc z nich přispívají zaměstnavatelé. Nové podmínky nastavuje novela zákona o dani z příjmu, kterou ve čtvrtek schválil Senát. I když novela ještě čeká na podpis prezidenta a změnu smluv umožňuje do 31. března příštího roku, pojišťovny ji chtějí provést už letos.