V Itálii zkouší jablkohrady. Pěstitelům by mohly umožnit vyšší sklizeň

Praha – Z Itálie přichází malá revoluce v pěstování jablek. Zemědělcům z oblasti Trentina se totiž po 10letém experimentování podařilo vyšlechtit odrůdu, která spíše než klasické jabloňové aleje připomíná vinohrady. Stromy jsou totiž nízké a ploché: péče o ně je proto levnější a navíc i šetrnější k životnímu prostředí.

Nová odrůda je prý ekonomičtější i ekologičtější (zdroj: ČT24)

„Tyto stromy jsou prospěšné nejen pro zemědělce, ale i pro životní prostředí. Péče o ně ze země je jednodušší a levnější, když nepotřebujeme vysoké žebříky a stroje. A navíc se při postřiku do vzduchu dostane mnohem méně chemikálií než při ošetřování rozložitých korun,“ vysvětluje pěstitel Alberto Dorigoni.

Oblast Trentina je jablečnou Mekkou Itálie, pochází odtamtud 75 % všech plodů a pokrývá 15 % evropské spotřeby. Jenomže podle analytiků situace není zdaleka tak dobrá jako před 20 lety, ačkoliv ještě dnes dosahují roční příjmy z jablečného průmyslu v Trentinu v přepočtu skoro 33 miliard korun.

Nadějí by mohly být právě tzv. jablkohrady – podle jejich autora by totiž vzhledem k menším nárokům na plochu měly umožnit ještě vyšší sklizeň. Budoucnost v nich vidí i italská asociace pěstitelů jablek: „Pokoušíme se pronikat na nové trhy a naše produkce dnes míří do 90 zemí z celého světa. Proto se teď také snažíme co nejvíce snižovat naše náklady,“ vysvětluje její prezident Alessandro Dalpiaz.