Jen se Češi vrátili z prázdnin, zvedl se průmysl i stavebnictví

Praha – Po včerejších výsledcích maloobchodu zveřejnili statistici další příznivá čísla o vývoji tuzemské ekonomiky v září. Průmyslová produkce meziročně vzrostla o 8,3 procenta po srpnovém poklesu o 5,2 procenta. Do černých čísel se dostalo i stavebnictví, když si připsalo 9,5 procenta. A pozadu nezůstal ani rostoucí zahraniční obchod. Analytici se shodují, že za lepšími výsledky stojí především návrat lidí z dovolených.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dní vzrostl průmysl v září o 5,6 procenta. Hodnota nových zakázek se přitom meziročně zvýšila o 15 procent, tržby si připsaly 11,8 procenta. Přispěla k tomu nejvíc výroba motorových vozidel, která si polepšila o 11,7 procenta. Rostla však i energetika a výroba strojů a zařízení. Naopak o 7,6 procenta klesla výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků a do minusu se dostala rovněž těžba a dobývání.

„Zářijové výsledky potvrdily naše očekávání, že za slabým srpnem stály především dovolené, a nikoliv útlum poptávky. Pozitivní vývoj v průmyslu a velmi slušné vyhlídky umožňují firmám nabírat nové zaměstnance a průmysl se tak dominantní mírou podílí na zlepšování situace na českém trhu práce,“ míní analytik ČSOB Petr Dufek.

Průmysl tak nadále platí za motor české ekonomiky. Rozdíl je ale v tom, odkud přichází zakázky. „Pro průmysl byla donedávna klíčová zahraniční poptávka, tentokrát se situace otáčí. Tuzemské zakázky rostly výrazně rychleji než zahraniční. Ekonomika se tak částečně staví na vlastní nohy a růst vychází z ní samotné,“ všiml si Michal Kozub z Home Creditu.

Přes pozitivní zářijové údaje očekává analytik Akcenty Miroslav Novák na přelomu roku mírné zpomalení. „Důvodem je především hospodářský vývoj u našich klíčových exportních partnerů,“ uvedl v narážce na ochabující růst v zemích eurozóny, zejména v Německu.

Stavební produkce v září meziročně vzrostla o 9,5 procenta; o měsíc dřív vykázala pokles o 0,9 procenta. Po zohlednění počtu pracovních dnů si stavebnictví připsalo 8,2 procenta. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš přesto hodnotí statistiku střízlivě. „Zatímco mnozí ekonomové jásají nad každou desetinou procenta růstu, která podle nich znamená, že se stavebnictví odrazilo ode dna, stavbaři jsou ve svých prognózách opatrnější. Pro letošní rok očekáváme pomalý růst,“ prohlásil Matyáš. Zlepšení očekává až v příštím roce – za předpokladu, že stát i soukromý sektor budou dostatečně investovat.

„My jsme rádi, že stavebnictví takhle dopadlo. Ale musíme si uvědomit, že to měříme vzhledem k loňskému roku, který byl vůbec nejhorší. Takže celkově to není žádný veliký úspěch. Letošní rok ještě nebude pro stavebnictví rokem obratu,“ domnívá se Miloslav Mašek, generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

V devátém měsíci roku se dařilo také zahraničnímu obchodu – ten skončil v přebytku 19,3 miliardy korun, meziročně o 8,2 miliardy víc. Vývoz meziročně stoupl o 14,1 procenta a dovoz o 11,3 procenta. Zatímco přebytek v obchodování se státy Evropské unie se zvýšil o 7,6 miliardy na 54,3 miliardy korun, schodek obchodu se státy mimo Unii klesl o 800 milionů na 33,8 miliardy korun. „Z toho je zřejmé, že protiruské sankce ještě více zesílily naši vazbu na země EU,“ podotkla ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

I v případě zahraničního obchodu je na číslech znát konec prázdnin. „Zářijové údaje o zahraničním obchodě příjemně překvapily a potvrdily, že srpnové zklamání bylo pouze dočasnou záležitostí. Srpnové výsledky totiž ovlivnily celozávodní dovolené a také to, že automobilka Škoda přecházela na výrobu nového modelu Fabie,“ poznamenal analytik Komerční banky Jiří Škop.

Podle Asociace exportérů by vývoz z České republiky mohl v letošním roce dosáhnout rekordních 3,5 bilionu korun. Loni činil 3,1 bilionu. Ani zahraničnímu obchodu se ovšem v dalších měsících pravděpodobně nevyhne ochlazení, které přichází ze zpomalující eurozóny.

Vydáno pod