Velké banky by už v budoucnu neměli zachraňovat daňoví poplatníci

Londýn – Mezinárodní regulátor finančního sektoru Rada pro finanční stabilitu představila nová globální pravidla, kterými chtějí zabránit opakování situace z krize roku 2008, kdy byly kolabující banky zachraňovány penězi daňových poplatníků. Nynější návrh, o němž informovala BBC, zahrnuje seznam třiceti systémově důležitých světových bank, které by se měly lépe zajistit proti ztrátám.

Rada pro finanční stabilitu (Financial Stability Board) připravila pravidla, která by měla platit pro systémově důležité banky ze skupiny vyspělých a rozvíjejících se zemí G20. Za přelom ve finančním sektoru označil návrh předseda rady Mark Carney, který je zároveň guvernérem britské centrální banky. „Dokud se situace vyvíjela příznivě, těžili z toho banky a jejich akcionáři. Jakmile však nastal obrat k horšímu, musela náklady na záchranu bank platit veřejnost,“ uvedl Carney. Bylo to „zcela nefér“ vůči daňovým poplatníkům. Finanční krize let 2008 a 2009 stála podle posledních měření jenom britské poplatníky jeden bilion liber.

Pravidla by měla vstoupit v platnost od roku 2019 a velké finanční domy si podle nich budou muset zajistit více rezervního kapitálu pro případ ztráty. Mělo by jít o objem v hodnotě patnácti až dvaceti procent aktiv banky. Místo veřejnosti by zodpovědnost převzali věřitelé a akcionáři. Pokud by došlo ke krizi v bance, náklady by nesli majitelé institucí, které drží dluh banky. „Kdyby banka dělala chyby, stali by se novými akcionáři,“ uvedl Carney.

Regulátoři sestavili seznam třiceti bank, jejichž kolaps by měl značný dopad na finanční systém. Ve Velké Británii to jsou Barclays, Standard Chartered, HSBC a Royal Bank of Scotland, přičemž na poslední jmenovanou spolu s bankou Lloyds vynaložila britská vláda v době krize 65 miliard liber a dosud vlastní 80% podíl.

Zájem o vznik nových pravidel vzešel z jednání lídrů zemí G20 na summitu v Petrohradě koncem roku 2013. Ještě začátkem roku 2015 proběhnou studie na posouzení dopadů a finální verze by měla být prezentována na summitu G20 v Turecku.

Vydáno pod