Čeští podnikatelé chtějí prorazit v Japonsku

Tokio – Sekaná, pivo nebo fotografický papír. S tímto zbožím chtějí v Japonsku uspět české firmy. Do země, jejíž investoři v Česku dosud utratili přes sto miliard a zaměstnali 28 000 lidí, zamířila podnikatelská delegace ministerstva průmyslu obchodu v čele s ministrem Janem Mládkem (ČSSD). Došlo i na podpis dohody o spolupráci v jaderné energetice – Japonci mají zájem účastnit se projektu na dostavbu tuzemských jaderných bloků.

Neztratit se v tvrdém konkurenčním prostředí je obtížné i pro japonské byznysmeny – cizinci to mají ještě složitější. Zatímco v Česku působí 240 japonských společností, těch českých je v Japonsku jenom šest. A podobně nevyrovnaná je i obchodní bilance – Japonci do Česka loni prodali zboží za 51 miliard, opačným směrem putovalo zboží jen za třetinu této částky. Česká vláda by to chtěla změnit.

Japonci například milují jídlo z čerstvých ingrediencí, většinu potravin ale musí dovážet. Právě letos místní úřady po letech vyjednávání povolily českým podnikatelům dovážet na ostrovy vepřové maso. Vedle tradičního suši by se tak mohla objevit třeba sekaná z Liberce. „Dokážu si představit, že českou sekanou prodáme i tady v Japonsku,“ věří si zástupce společnosti RAVY Ivo Najman.

„Jedním z důvodů té cesty bylo nejenom získat investory nové, ale také dosáhnout toho, aby ti, co tady jsou, byli spokojeni, expandovali výrobu a neodešli,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Specialisté na údržbu tratí zase vidí příležitosti v husté železniční síti, kterou Japonsko disponuje. „Rádi bychom se pokusili najít partnera, distributora, případně přímé zákazníky pro naše výrobky,“ plánuje Roman Truska z firmy SaZ.

A třeba výrobci fotografického papíru chtějí místním stavařům prodávat film pro rentgenové snímky stavebních materiálů. „Rádi bychom našli distributora na technické rentgenové filmy,“ nastínila obchodní ředitelka FOMA Bohemia Dana Hojná. Cesta k úspěchu na japonském trhu ale nebude jednoduchá – návratnost zahraničních investic v zemi trvá i déle než pět let.

O co by měli naopak v tuzemsku zájem Japonci? Například o výstavbu nových jaderných bloků v Temelíně nebo v Dukovanech. Japonská firma Toshiba je připravena se do projektu zapojit i jako investor, a to skrze dceřiný Westinghouse.

Zda se u nás budou nové bloky stavět a kdy, ale není stále jasné. Poslední výběrové řízení ukončil ČEZ letos v dubnu bez vítěze, o dalším tendru nerozhodl. Čeští a japonští představitelé tak podepsali alespoň dohodu o spolupráci. O zakázku budou pravděpodobně usilovat i další země – USA, Rusko, Francie, Jižní Korea nebo Čína. Tendr bude podle Mládka podepsán zřejmě ke konci příštího roku. Ministr také v dnešním vysílání Ekonomiky ČT24 připustil, že se už zřejmě nebude jednat o výběrové řízení na dva temelínské bloky, ale na jeden v Temelíně a jeden v Dukovanech. 

K atomové energii se v poslední době vrací i sami Japonci – v současnosti chystají znovu spustit jadernou elektrárnu, poprvé od tragédie ve Fukušimě v roce 2011.