Nespolehlivých plátců DPH přibývá, v registru už je 149 firem

Praha – V Česku přibývá firem, které neplatí daň z přidané hodnoty. Počet takzvaných nespolehlivých plátců se od dubna do listopadu zdvojnásobil, teď je jich skoro 150. Nejčastěji podnikají v oblasti obchodu, pronájmu a správy nemovitostí. Podle analýzy společnosti Bisnode se v registru objevily i dvě firmy s tržbami přes miliardu korun. „O nespolehlivém plátci se člověk dozví z portálu veřejné správy, firmy jsou v tomto registru již zvyklé hledat,“ přiblížil Jiří Fojtík z Generálního finančního ředitelství.

Počet nespolehlivých plátců v registru plátců daně z přidané hodnoty se od letošního dubna do poloviny listopadu více než zdvojnásobil. Zatímco v dubnu, po roce fungování registru, tam bylo 62 firem, nyní je to 149 společností. „Myslím si, že se o tak prudký nárůst nejedná,“ řekl Fojtík. „Daňová zpráva nyní tyto nespolehlivé plátce lépe vyhledává,“ dodal.

Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze, celkem 66, a v Jihomoravském kraji (38). Dvě třetiny společností v registru mají tržby do deseti milionů korun, nebo je neuvádějí. V registru je rovněž 11 firem s tržbami přes 100 milionů korun.

„Registr nespolehlivých plátců DPH, který vznikl jako opatření proti daňovým únikům, po roce a půl fungování postupně začíná plnit svou funkci. Za posledních šest měsíců se počet nespolehlivých plátců DPH zdvojnásobil, nicméně očekávání, že v něm uvíznou tisíce subjektů, se zatím nenaplnily,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Na černé listině neplatičů DPH skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně tři měsíce na DPH více než deset milionů korun. Za nespolehlivou bude považována i ta firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 000 korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu.

V seznamu se objevily i dvě firmy s víc než miliardovými obraty – Heavy Machinery Services a Energotrade. Obě loni vyhlásily úpadek a jejich cesta mezi nespolehlivé plátce tak byla poměrně rychlá. Podle daňových odborníků jsou velké firmy paradoxně ve větším ohrožení než ty menší. „Čím větší máte obrat, tím větší je pravděpodobnost, že uděláte nějaký nedoplatek. A ve chvíli, kdy byly v úpadku, tak nebyly schopny dostát svým závazkům, a tedy ani závazkům vůči státu,“ vysvětlil daňový expert PwC Martin Diviš.

Od 1. října pak může být za nespolehlivého plátce DPH označena i společnost, která je účelově nekontaktní nebo opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Od 1. ledna 2015 k tomu přibude ještě další zpřísnění, jež postihne zejména firmy sídlící na virtuálních adresách.

Kompletní seznam nespolehlivých plátců je k dispozici na webových stránkách finanční správy. Každá společnost si může jednoduše ověřit své potenciální obchodní partnery. V případě spolupráce s nespolehlivou firmou totiž automaticky přebírá její daňovou povinnost.

Vydáno pod