Ředitel VZP: Pojišťovna je v plusu, znovu začne vytvářet rezervu

Praha – Všeobecné zdravotní pojišťovně zůstane na konci roku čtvrt miliardy korun. V Otázkách Václava Moravce to oznámil ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Po letech miliardových ztrát tak pojišťovna začne plnit rezervní fond, očekává, že příští roky skončí podobně jako tento, a tak bude moci fond naplnit částkou do jedné miliardy korun.

Zdeněk Kabátek očekává, že VZP začne po krizových letech plnit rezervní fond. „Po pěti letech, kdy jsme se pohybovali bilančně v propadu, jsme v tomto roce poprvé, co se týče hospodářského výsledku, v černých číslech,“ uvedl ředitel pojišťovny, podle kterého budou peníze zbývat i v příštích letech.

Ani s očekávanou miliardovou rezervou ale VZP nebude zcela imunní proti vnějším rizikům, jako je třeba výpadek výběru pojistného. Náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění Tom Philipp (KDU-ČSL) je však přesvědčen, že to v nejbližší budoucnosti nehrozí. V posledních letech a zejména v roce 2013 se projevila ve zdravotnictví krize, kterou se nakonec tehdejší vedení ministerstva rozhodlo rozložit mezi zdravotnická zařízení i pojišťovny. Teď podle něj lze očekávat lepší období. „Růst ekonomiky, zlepšování výběru, zvýšení podílu zaměstnaných vůči těm, kteří jsou nezaměstnaní nebo za ně z jiných důvodů hradí zdravotní pojištění stát, nahrává tomu, že si zdravotnictví v letošním a příštím roce trochu vydechne proti roku 2013,“ řekl náměstek Philipp.

Ministerstvo zdravotnictví podle něj připravuje projekty, které mají financování služeb nadále zlepšovat. Jejich výsledky ale nelze očekávat bezprostředně. „Jsou to projekty na dva tři čtyři roky. Bude chvíli trvat, než se nám to podaří srovnat,“ podotkl.

Otázky Václava Moravce: Rok 2013 byl pro zdravotnictví nejhorší (zdroj: ČT24)