Podnikatelské prostředí v Česku se zlepšuje, Singapur je stále nejlepší

Washington – Světová banka vydala letošní publikaci Doing Business, v níž uvádí žebříček zemí s nejlepšími podmínkami pro podnikání. Na prvních třech místech se opět nachází Singapur, Nový Zéland a Hongkong, Česká republika se stále drží v povzdálí, ale vylepšila si pozici: Ze 75. místa v roce 2013 se letos posunula do první padesátky.

Při posuzování jednotlivých zemí se Světová banka zajímá o administrativní zátěž spojenou s podnikáním – jak dlouho trvá založení podniku nebo vyřízení provozních záležitostí jako připojení elektřiny. Podle letošního žebříčku, který zahrnuje 189 zemí světa, je Česko na 44. místě žebříčku, který hodnotí aktuální stav. Ačkoli je to stále hodně daleko od prvních míst a před námi se drží Slovensko nebo Polsko, oproti loňskému roku zaznamenalo tuzemské podnikání zlepšení. V roce 2013 jsme byli až na 75. místě.

„Nestabilita podnikatelského prostředí, to je pro člověka, který někdy zkusil podnikat, problém číslo jedna. Nedávno jsme měnili sazby DPH a podnikatelé na to měli jenom několik týdnů, aby se na to připravili. Neustálé novelizace zákonů, to nepřispívá tomu, aby se tu někdo do podnikání pouštěl. (…) Určitě je co zlepšovat,“ zhodnotil Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Vidíme, že rozjezd podnikání je v Česku obtížnější než jinde,“ uvedla členka týmu Doing Business Melissa Johns. Výsledky analýzy nově zakládaných firem v Česku za letošní půlrok také potvrzují, že se nijak zásadně nemění počet nových zájemců o podnikání. (více čtěte zde). Vláda přitom na letošní rok připravila změnu, která měla alespoň částečně usnadnit založení společnosti s ručením omezeným. „Dřív jste museli mít kapitál v hodnotě 200 tisíc, nyní v podstatě stačí jedna koruna,“ uvedl Karel Novotný, náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu. 

Živnostníci si stěžují třeba na každoroční změny v legislativě a nadměrnou administrativní zátěž. „Nejvíc mi vadí, že se snad každý rok mění způsob přiznávání daní,“ uvedl výrobce smyčců Radek Horčička. Zaměstnanci Zemědělského družstva Rosice u Chrasti zmiňují i komplikace s dotacemi. „Vymahatelnost práva je jedna z vážných brzd rozvoje podnikání. Je to důvod, proč někteří registrují své firmy v zahraničí,“ řekl Špicar. Je podle něj ale vidět snaha ministrů Andreje Babiše i Jana Mládka s tím něco dělat.

Jaká kritéria Světová banka sleduje

  • zahájení podnikání
  • stavební povolení
  • přístup k elektřině
  • registrace nemovitosti
  • získání úvěru
  • ochrana investorů
  • placení daní
  • obchodování přes hranice
  • řešení platební neschopnosti

Z evropských zemí se nejlépe daří severským zemím, na čtvrtém místě je Dánsko, na šestém Norsko a na devátém Finsko. První desítku doplňují Jižní Korea, USA, Velká Británie a Austrálie. Horší podmínky k podnikání než u nás jsou podle Světové banky v Rumunsku, Slovinsku, Maďarsku, Itálii nebo Lucembursku.

Žebříček nejlepších zemí

  1. Singapur
  2. Nový Zéland
  3. Hongkong
  4. Dánsko
  5. Jižní Korea
  6. Norsko
  7. USA
  8. Velká Británie
  9. Finsko
  10. Austrálie

Přečtěte si celou zprávu Doing Business 2015.