Sobotka: EU by měla podpořit dodávky plynu z nových zdrojů

Praha – Evropská unie by měla finančně podporovat projekty, které umožní dodávky plynu z jiných zdrojů, než je Rusko. Prohlásil to premiér Sobotka na Žofínském fóru k energetické bezpečnosti ČR. Zmínil možné dodávky z Ázerbájdžánu, Íránu nebo USA. Ukrajinská krize se prý ale dodávek plynu do Česka nijak nedotkla. Všechny dodávky z Ruska, které zásobuje Českou republiku plynem asi ze dvou třetin, běží podle Sobotky bez problémů.

Unijní státy podle premiéra v minulých letech investovaly především do nových tras, které měly řešit například problémy s dodávkami přes Ukrajinu. Vedle nových tras je prý ale nutné hledat nové zdroje. „Mohlo by se jednat o zdroje z Ázerbájdžánu a do budoucna, pokud se podaří upustit od sankcí, tak i z Íránu. Otevřená debata se vede ve Spojených státech o možnostech vývozu plynu ze Spojených států,“ řekl Sobotka.

Svůj podíl podle něj ale musí do projektů přinést i samotné Česko. „Česká republika by se měla podílet v rámci mezinárodní spolupráce na projektech, které by umožnily využít terminály pro dovoz zkapalněného plynu. Je ale potřeba, aby také EU poskytla nástroje na financování takovýchto projektů,“ uvedl premiér.

V Evropě se nyní v rámci budování propojení ze severu na jih staví terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v polském přístavu Świnoujście. Další LNG terminál pak má postavit Chorvatsko na ostrově Krk.   

O možných dodávkách plynu z USA mluvil minulý týden premiér s americkým viceprezidentem Joem Bidenem. Biden také v minulých dnech vyzval Evropu, aby rozšířila rejstřík svých energetických zdrojů a snížila závislost na Rusku.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) panuje v Evropě shoda, že by bylo dobré alternativní zásobovací cestu plynu mít. Projekt ale brzdí právě to, že není jasné, kdo přesně ho zaplatí. Možností je Evropská komise, u které je podle Mládka do budoucna naděje, že by mohla tyto plány podpořit. Mezi dalšími možnostmi financování jmenoval ministr platby za tranzit nebo spotřebitele.

Projev předsedy vlády na Žofíně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod